zoo naslovna

Uskrsni vikend proslavljen novim životom: Nakon 18 godina zagrebački zoo dobio mladunče jedne rijetke vrste!

GREEN_300_listici_sredina

Potreban im je mir

Radosna vijest za Uskrs stigla je iz Zagrebačkog zoološkog vrta. Na svijet je došlo mladunče rijetke vrste sabljorogog oriksa, a kako je ovo intiman trenutak za mamu i bebu, posjetitelje su zamolili za poštivanje njihove privatnosti.

Iz Zagrebačkog Zoološkog vrta za Uskrs su nam došle lijepe vijesti. Kako su priopćili na svojim društvenim stranicama, na svijet je došlo mladunče sabljorogog oriksa, rijetke vrste, koja je u prirodi svojedbono gotovo izumrla. Bebica je ženskog spola, a mami, staroj dvije godine i devet mjeseci ovo prvo mldunče.

Ženka sabljorogog oriksa u zagrebački ZOO došla je sa sjevera Poljske, iz Gdanjska. Kako kažu iz zoolškog vrta, iako je novopečena mama, o svome mladunčetu se odlično brine.

Budući da su ovo prvi dani malene oriksice, majci i bebi je potreban mir i privatni prostor, na svojim su stranicama zamolili da ih se tijekom posjeta ne ometa:

“Ako nam dolazite danas ili sutra, molimo vas da obitelj oriksa promatrate iz daljine te da pri prolasku kraj njihove nastambe oriksa ne stvarate nepotrebnu buku”, napisali su u objavi.

U Zagreb prvi su oriksi došli 2000. godine, a zadnje mladuče ove vrste u Zoo-u je okoćeno prije 18 godina. Sabljorogim oriksima rogovi idu unatrag, a imaju ih i mužjaci i ženke. Odlikuje ih bijelo krzno, sa smeđim vratom i prsima. Kod nekih se životinja mogu pojaviti smeđe pruge na bedrima i bokovima, a mladučad dolazi na svijet potpuno smeđe boje.

“Ganuti smo, ali i iznimno ponosni što nakon 18 godina ponovo u Vrtu imamo mladunče oriksa! Riječ je o dragocjenoj jedinki. Naime, sabljorogi oriksi su uključeni u Europski uzgojni program. Njihova je životinjska vrsta svojedobno izumrla u prirodi, no zahvaljujući jedinkama koje su uzgojene u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, uspješno je reintroducirana u prirodu sjeverne Afrike”, na svojim službenim stranicama objavili su iz Zagrebačkog zoološkog vrta.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.