PHOTO-2023-06-07-10-48-14

Uništava se plaža zbog ugostiteljskog objekta, građani pokrenuli peticiju: ‘Ostavite ovaj potez obale na miru’

GREEN_300_listici_sredina

Apeliraju na sva nadležna tijela i službe

Skreću pozornost nadležnim tijelima da je cesta uska, dvosmjerna te da je i do sada u turističkoj sezoni nosila visok rizik sigurnosti po sve građane.

Zbog devastacije plaže na području Zablaća u okolici Šibenika građani su pokrenuli peticiju. Ističu pritom da je zbog mira i nekomercijaliziranosti ta plaža godinama privlačila obitelji s djecom, ljude starije životne dobi te skrbnike osoba s poteškoćama u razvoju te njihove štićenike.

Podsjetimo, na temelju koncesijskog odobrenja, na plaži će biti ugostiteljski objekt, zbog čega se trenutno odvijaju građevinski radovi za koje mještani, kako tvrde, nisu bili obaviješteni službenim putem.

“Ovu peticiju pišemo u kontekstu načela i ciljeva regenerativnog turizma koji je označen i zacrtan unutar svih EU strateških dokumenata jer je njegov cilj upravo razvoj turizma u skladu s potrebama lokalne zajednice, s ciljem očuvanja, a ne narušavanja, njihove kvalitete života“, ističu u peticiji.

‘Ostavite ovaj potez obale mirnim’

Skreću pozornost nadležnim tijelima da je cesta uska, dvosmjerna te da je i do sada u turističkoj sezoni nosila visok rizik sigurnosti po sve građane.

“Prometno i infrastrukturno ovaj dio obale i ceste ne može podnijeti još veće povećanje količine posjetitelja i vozila bilo kojeg tipa“, stoji u peticiji.

Osim toga, ističu da se kontejner (kao montažni objekt) i terasa, ne uklapaju sociološki, ekološki, urbanistički te kulturološki u spomenutu lokalnu poziciju.

“Narušavaju njezine pozitivne atribute i čine nemoguć razvoj ovog lokaliteta u skladu s aktualnim trendovima održivosti i kulturno-ekološke estetike“, navode te ističu da pri odlučivanju o odobrenju koncesije za ugostiteljski objekt u malom mjestu treba uzeti u obzir i šire ekonomsko-sociološke čimbenike.

“Apeliramo na sva nadležna tijela da ovaj potez obale ostave mirnim, netaknutim i nekomercijaliziranim, na dobrobit ovdje gore spomenutih kategorija građana te lokalnog stanovništva iz kućanstava neposredno uz obalu, kao i svih ostalih šetača, joggera, biciklista i građana koji traže mirnu obalu i plaža“, navode.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.