vodič energetska obnova

Ultimativni vodič za građane koji žele energetsku obnovu svoje kuće ili zgrade

GREEN_300_listici_sredina

Kada kreću prijave, što sve možete dobiti, a što vam treba?

Ako građani, primjerice, žive u zgradi s drvenim prozorimai lošom konstrukcijom, u njihov stan ulaze vjetar, vlaga i kiša. Obnovom uvjeti u stanu postaju bolji, iznos režija se smanjuje, a vrijednost stana na tržištu se podiže.

Uskoro kreću prijave za bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrada i kuča Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građani koji se žele stići prijaviti na natječaj trebali bi pripremati papirologiju već sada jer njezino prikupljanje može trajati i do tri mjeseca, govori nam Lina Benović, konuzltantica za energetsku obnovu iz tvrtke Obnovi.

U nastavku nam je objasnila što je sve potrebno za prijavu na natječaj, u kojem periodu je on aktualan, koliko je vremena potrebno za svu papirologiju i tko su uopće idealni kandidati za obnovu.

Kada kreće natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu? 

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća te ugradnju obnovljivih izvora energije objavit će se u listopadu 2023., dok se Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada planira objaviti krajem 2023. godine.

Ukupna alokacija iznosi 225 mil. €, od čega je 120 mil. € predviđeno za energetsku obnovu obiteljskih kuća, 80 mil. € za energetsku obnovu višestambenih zgrada, dok preostalih 25 mil. € odlazi na mjere za uklanjanje energetskog siromaštva.

Koje sve pogodnosti građani mogu dobiti prijavom?

(Su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti od 40% – 80% bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Za višestambenu zgradu je za iste mjere moguće ostvariti od 60% – 80% bespovratnih sredstava.

Kome biste posebno preporučili prijavu?

Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov. Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove.

Koliko je priprema dokumentacije komplicirana? Što je sve potrebno?

Priprema dokumentacije se razlikuje, ovisno prijavljujete li se na energetsku obnovu obiteljske kuće ili višestambene zgrade.

Za obiteljsku kuću trebat će vam:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Detaljne ponude i troškovnici izvođača radova,
 • Pristanak svih suvlasnika na prijavu,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom

Za všestambena zgradu trebat će vam:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Glavni projekt energetske obnove kojim se dokazuje da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove – BITNO je za napomenuti da izrada glavnog projekta traje 3 mjeseca tako da je potrebno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije,
 • Pristanak 51% prema veličini suvlasničkih dijelova,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.
Možete li nam na primjeru jednoga kućanstva ili zgrade objasniti uštede koje mogu nastati zbog obnove?

Ako građani, primjerice, žive u zgradi s drvenim prozorimai lošom konstrukcijom, u njihov stan ulaze vjetar, vlaga i kiša. Obnovom uvjeti u stanu postaju bolji, iznos režija se smanjuje, a vrijednost stana na tržištu se podiže.

Ono što se pokazalo u našim dosadašnjim pozivima je da se pričuva za osiguranje vlastitog udjela u energetskoj obnovi nešto malo povisi, međutim uštede na režijama to pokriju tako da su građani još uvijek u plusu. A nakon što se kredit otplati, onda su građani daleko u plusu što se tiče ušteda na režijama.

Možemo to pokazati i na konkretnim primjerima i izračunima. Recimo da analiziramo neboder izgrađen u Zagrebu 1977. godine.

Važni faktori su:

 • ukupna površina 6 200 m², 68 stambenih jedinica,
 • kupna vrijednost projekta energetske obnove – 4.148.184,54 kune,
 • iznos koji su sufinancirali suvlasnici – 1.820.125,81 kune,
 • mjesečni iznos pričuve – 4,30 kune/m²,
 • ušteda u toplinskoj energijii za grijanje iznosi 67%!
 • povećana je tržišna vrijednost svih stanova
Koje su pogodnosti obnove osim uštede?

Osim uštede u režijama, povećanja tržišne vrijednosti vlastite nekretnine, poboljšanja kvalitete života, tu je i jedna nezaobilazno bitna stavka – očuvanje okoliša. Primjerice, jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju – korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije.

Koje usluge vi nudite građanima?

Naš tim bavi se cjelokupnim procesom energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije po principu “ključ u ruke”.

Nudimo kompletna rješenja te vodimo građane kroz proces energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije kroz usluge prijave na Javni poziv obnove te pripreme cjelokupne dokumentacije kao i angažiranja svih sudionika obnove.

Pružamo usluge kao što su izrada energetskog certifikata i izvješća o provedenom energetskom pregledu, angažiranje ovlaštenih projektanata i izrada glavnog projekta energetske obnove, pomoć pri prijavi na Javni poziv za ishođenje bespovratnih sredstava s pripremom cjelokupne dokumentacije, angažiranje izvođača radova, angažiranje stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu te financijska kontrola projekta.

 

PHOTOS BY: Obnovi.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.