žaba naslovna

Udruge pozivaju na odgovornost: U Francuskoj se prošle godine pojelo više od 3 tisuće tona žabljih krakova

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožene vrste

Među europskim državama, Francuska prednjači u konzumaciji žaba, a samo prošle godine u tanjurima završilo je više od 3 tisuće tona smrznutih žabljih krakova.

Jedna od omiljenih francuskih gastro poslastica, žablji kraci, možda se više neće biti tako često na menijima restorana. Naime, prema Direktivi o staništima, koja je usvojena u EU 1992. godine, populacija žaba koje su europskog porijekla, zaštićene su od “komercijalnog iskorištavanja”, odnosno od konzumacije ili korištenja u bilo kojem obliku. No to dosad nije sprečavalo da se žablji kraci poslužuju u brojnim restoranima jer su se dovozili iz zemalja kao što su Indonezija, Turska i Albanija.

restoran

Međutim, žabe su ugrožene kao vrsta na globalnoj razini pa su podaci o pojedenim žabama u Francuskoj više nego zabrinjavajući. Europska unija svake godine uveze 4070 tona smrznutih žabljih krakova, što znači da se samo u Europi pojede od 80 do 200 milijuna žaba. Prema istraživanju koje su provele organizacije Robin des Bois i Pro Wildlife, Francuska prednjači u konzumaciji žaba, a samo prošle godine u tanjurima završilo je više od 3 tisuće tona smrznutih žabljih krakova.

Početkom ožujka dvije francuske i jedna njemačka neprofitna organizacija poslale su otvoreno pismo Macronu, na kojem se našlo 557 potpisa podrške, u kojem jasno upozoravaju da Europska unija svake godine uveze 4070 tona smrznutih žabljih krakova te su pozvali na odgovornost za zaštitu određenih vrsta žaba.

Također, potpisnici su pozvali Francusku na podršku zaštite ugroženih vrsta žaba te su istaknuli da je važno pronaći način kako će se regulirati međunarodna trgovina žabljim kracima.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.