igračke naslovna

Igračke se ne moraju kupovati! U ovome gradu postoji knjižnica u kojoj možete posuditi sve što djetetu treba

GREEN_300_listici_sredina

Održivo i zabavno

Koliko smeća na našem planetu dolazi samo od odbačenih i potrganih igračaka i dječje opreme? Da bi smanjili količinu plastičnog otpada i pomogli roditeljima s kućnim budžetom, u Göteborgu su otvorili mjesto gdje možete posuditi igračke, kolica, bicikle pa čak i odjeću.

Igračke su potrošna roba, to će priznati svaki roditelj. Kao prvo, djeci brzo dosade, a uz to najčešće su izrađene od plastike i u konačnici, završe u smeću. Obitelj u kojoj se djeci redovito kupuju igračke, najviše problema ima s odlaganjem plastičnog otpada.

Ako pogledate unatrag nekoliko desetljeća, pogotovo generacije koje su rođene od 1980-ih naovamo, prisjetite se samo svih mogućih likova iz crtića otjelovljenih u plastične oblike, obojene nerazgradivim bojama, spojene nekvalitetnim dijelovima i na kraju potrgane u kantama za smeće zajedno s komunalnim otpadom. Koja gomila nepotrebnog smeća, zar ne?

Kako svijest o odvajanju otpada i smanjenju korištenja plastike raste – a i sve je jasnije da se dijete najbolje igra ako ga odvedete u prirodu, pokažete mu drvo ili travnjak, date mu običan štap i pustite ga da trči i penje se – počeli su se pronalaziti načini kako reciklirati igračke i kako što manje kupovati nove.

U Šveskoj, u gradu Göteborgu, tako su došli do genijalne ideje, koja je oduševila i mališane, ali i njihove roditelje. Kao što postoje knjižnice za posudbu knjiga, tako su ondje otvorili “Leksaksbiblioteket”, knjižnicu za posudbu igračaka, dječje opreme i odjeće.

Knjižnica u svojoj ponudi ima čak 900 artikala, a na njihovoj web stranici možete pregledati ponudu, rezervirati igračke, ponovno ih posuditi te zatražiti dostavu na kućnu adresu.

Postoji i mjesečna pretplata na knjižnicu, koja iznosi između 4 i 9 eura, ovisno o količini artikala koje želite posuditi. Naravno, pretplatu mogu sklopiti samo punoljetne osobe, a vrijedi za cijelu obitelj, koliko god  djece da imate. Možda netko i kod nas dobije ideju za neku sličnu inicijativu…

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.