komarac
komarac

U samo sat vremena u Osijeku ubost će vas 50 do 60 komaraca, nije bolje ni u Zagrebu

GREEN_300_listici_sredina

Alarmantne brojke

Stručnjak je naglasio da povećanju broja komaraca pogoduje i činjenica da je zimi sve manje snijega, a smatra da bi za redukciju njihova broja trebalo donijeti nove zakone na temelju kojih bi zapravo država - a ne lokalne samouprave - brinula o držanju njihovog broja pod kontrolom.

Kontinentalna hrvatska bilježi čak četiri puta više komaraca nego lani, a ako samo sat vremena stojite uz Dravu u Osijeku, ubost će vas između 50 i 60 komaraca. Riječ je o zabrinjavajućim podacima s obzirom na to da su komarci najveći ubojice od svih živih bića.

Prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, redoviti profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i voditelj projekta ‘Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj’, kaže za Jutarnji list kako komaraca nikada nije bilo više, što potvrđuju podaci za Osijek.

“U vrlo sličnoj situaciji je i Zagreb, u kojem je također rekordan broj komaraca. Riječ je uglavnom o tigrastim komarcima koji su veoma agresivni, a vrijeme im ide na ruku za brzo razmnožavanje”, kaže Hackenberger Kutuzović. Pojasnio je da je visoki vodostaj Drave zasigurno utjecao na golemo povećanje, a u Zagrebu visoka trava, ali i otpad.

Klimatske promjene i nebriga

‘Svako zanemarivanje okoliša u urbanim sredinama, nepokošena trava i otpad, bitno utječe na povećanje komaraca. U Zagrebu su veliki problem i šahtovi u kojima se oni množe, pa bi ih trebalo tretirati’, napominje Hackenberger Kutuzović te dodaje da je kod komaraca dovoljno pola litra vode da se stvori tisuću jedinki, stoga se lako razmnožavaju, a u Hrvatskoj za to imaju idealne preduvjete.

Nastanjuju se svugdje; u travi, u automobilskim gumama, na bilo kakvoj površini gdje ima vode.

Stručnjak je naglasio da povećanju broja komaraca pogoduje i činjenica da je zimi sve manje snijega, a smatra da bi za redukciju njihova broja trebalo donijeti nove zakone na temelju kojih bi zapravo država – a ne lokalne samouprave – brinula o držanju njihovog broja pod kontrolom.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.