komarci naslovna

Metoda se pokazala učinkovitom: Odakle dolaze sterilni komarci koji su pušteni po Zagrebu?

GREEN_300_listici_sredina

Nove metode

Komarci, kako se pokazalo, prijenosnici su mnogih zaraznih bolesti, a njihovo zaprašivanje nepovoljno je za okoliš i biljne kulture.

Tijekom lipnja po Zagrebu je na području gdje ima puno raslinja pušteno već 100.000 sterilnih komaraca u nadi da će se u Hrvatskoj suzbiti širenje ovih insekata, koji mogu biti prijenosnici teških tropskih bolesti.

Riječ je o pilot-projektu koji ima za cilj iskorijeniti invazivne azijske tigraste komarce koji su se posljednjih godina, kako se čini, u Hrvatskoj razmnožili zbog toplijeg vremena koje je stvorilo povoljne uvjete za ovu vrstu. Kako je viđeno na oglednim primjercima drugih zemalja, sterilni mužjaci komaraca, nakon puštanja u prirodu, pare se sa ženkama i neutraliziraju mogućnost za buduće potomstvo.

sterilni komarci u zagrebu

“Pustimo li dovoljan broj sterilnih mužjaka tijekom određenog razdoblja na neko područje, smanjit će se populacija komaraca na tome području”, za AFP izjavila je Ana Klobučar, medicinska entomologinja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koja nadzire projekt.

U Istri se metoda pokazala učinkovitom

Ova metoda, koja se temelji na Tehnici sterilnih insekata (SIT), već se desetljećima koristi u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je prošle godine primijenjena i na Istru.

Brojke pokazuju da je metoda u Istri bila učinkovita jer je prošle godine čak 14 posto jajašaca bilo neoplođeno, dok je ove godine njihov broj skočio je na gotovo 60 posto, za AFP je potvrdio entomolog Nediljko Landeka iz regionalnog instituta za javno zdravstvo.

U zagrebu se planira pustiti ukupno 1,2 milijuna sterilnih komaraca tijekom tromjesečnog razdoblja.

Insekti, koji su postali sterilni nakon izlaganja gama-zrakama, potječu iz laboratorija u Italiji i otpremljeni su u Hrvatsku u posebnim kutijama.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.