U petak se održava 18. Noć muzeja. Evo što smo izdvojili, što ne biste trebali propustiti!

GREEN_300_listici_sredina

Za svakoga po nešto

Osamnaesta Noć muzeja sam što nije stigla. Dijeli nas svega tri dana kada će stotine muzeja diljem Hrvatske otvoriti gotovo cijelu noć svoja vrata. Evo što ne smijete propustiti.

Ovoga petka, 27. siječnja održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja. Datum u godini u kojem u obilasku mnogobrojnih muzeja diljem Hrvatske možete uživati gotovo cijele noći. Ova je manifestacija započela još 2005. godine kada je tek nekolicina zagrebačkih muzeja otvorilo svoja vrata, da bi narednih godina ovo preraslo u događanje u koje je uključena cijela zemlja.

Od galerija, muzeja, zavičajnih zbirki pa sve do radionica, edukativnih predavanja, sve ovo možete “uloviti” ove noći diljem Hrvatske. Od prirodoslovnih muzeja, u onom dubrovačkom možete sudjelovati na predavanju “Genetičke metode u istraživanju bioraznolikosti mora u svjetlu klimatskih promjena”, a neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe. Otkrivat će nove vrste za znanost. Dosad neviđeni morski organizmi koji svijetle u mraku, kukci koji se čudno glasaju, mikroskopske biljke, neobične pojave…

U Zagrebu na više lokacija možete istraživati prirodu u muzeju, a ono što je posebno zanimljivo je i radionica u sklopu Noći muzeja Dječjeg vrtića “Grigor Vitez”, gdje će čuvari tradicijske baštine odgojiteljice Božica Knežević i Mirta Pucek u odgojnoj skupini Medvjedić izložiti izložbene primjerke drvenih igračaka za djecu, izrađene lutke (od kuhača, štapnih lutaka), različite predmete korištene u kućanstvu prije sto i više godina, heklane stolnjake, tabletiće, torbe od vune, plahte od domaćeg platna, šestinske opanke, šokačku vestu, glazbala.

Također, u Edukativnom centru “Svijet gljiva prof. dr. sc. Romano Božac”, moći ćete vidjeti stalni postav s više od 2000 vrsta liofiliziranih gljiva. I Veterinarski fakultet u Zagrebu otvorit će svoja vrata za posjetitelje gdje će moći vidjeti opremu i instrumenate koji su se u prošlim stoljećima koristili pri teškim porođajima, operacijama i kastraciji do suvremene kirurške opreme, digitalnih rješenja u izvođenju nastave te primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju životinja. Posjetitelji će upoznati raznolikost veterinarskih djelatnosti, i to od mikroorganizama – parazita, riba i pčela, egzotičnih životinja do gipsanih motiva domaćih životinja, kostura domaćih i divljih životinja te živih egzotičnih životinja. Tu je još i prirodoslovni muzej i još mnogo toga.

Međimurska županija između ostalog otvara vrata svog Eko muzeja “Međimurje malo” gdje će se održati i predstavljanje projekta “Mističnim puteljcima Međimurja” učenika Tehničke škole Čakovec, dok u Rijeci između ostalog možete posjetiti Pomorski i povijesni muzej hrvatskog Primorja, s mnoštvom programa, ako i Prirodoslovni muzej. No, to nije sve što vam se 27. siječnja nudi po Hrvatskoj, stoga cjelokupni program po županijama provjerite ovdje.

PHOTOS BY: Noć muzeja, Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.