europeana-DZkUG6HMdmU-unsplash

Izlazi indijska botanička zbirka rijetkih slika, boja, tkanina i tipografskih primjeraka

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Hvalevrijedna biljna zbirka

Nakon godina čekanja ljubitelji biljnog svijeta napokon će doći na svoje jer izlazi vrijedan i fascinantan online zapis o indijskoj biljnoj raznolikosti. U njemu se nalaze milijuni popisanih biljnih vrsta, ali i slike botaničkih slikara koje su u povijesti bile zaslužne za otkrivanje brojnih vrsta.

Nakon godina čekanja izlazi vrijedan i fascinantan online zapis o indijskoj biljnoj raznolikosti. Još kada je 1840. godina britanski botaničar William Griffith naišao na rijetku holoparazitsku cvjetnicu zvanu Sapria himalayana na Himalajama i nije bilo dovoljno načina da se to dokumentira. Da bi priča bila još bolja, upravo je botanički portret korijenske biljke parazita sa svijetlocrvenim cvjetovima i sumporno žutim točkicama napravio već 1842. blizu Kolkate, slikar po imenu Lutchman Singh. Tako je botaničko slikarstvo bilo ključno za otkriće brojnih drugih takvih biljaka, uključujući Eulophia nuda, orhideju koju je naslikao G.C. Dass u svibnju 1862.godine. Tisuće takvih botaničkih slika, jedinstvenih i starih gotovo dva stoljeća, rijetke su i vrijedne ne samo zbog umjetničkog talenta svojih indijskih slikara, već i zato što ističu biljnu raznolikost zemlje, no do sve do sada nisu imale priliku da ih se vidi. Središnji nacionalni herbarij Botaničkog vrta Indije ima najveću zbirku od čak 3.280 velikih botaničkih slika gotovo dvadesetak slikara, čija se imena pojavljuju na slikama, ali o njima se ne zna mnogo.

Prije ovih djela koje su izradili brojni slikari u Roxburghu u Škotskoj postoji još 2.532 crteža koji ne imenuju njihove slikare. Vjeruje se da su većina umjetnika u Roxburghu slikari minijatura s mogulskih dvorova. Škotski botaničar i liječnik William Roxburgh, poznat je i kao otac indijske botanike zbog svog doprinosa taksonomiji biljaka u Indiji. Ranije ovog mjeseca Botanički vrt Indije s odjela vezanim za pregled dokumenata i taksonomiju digitalizirao je cijelu zbirku crteža u Roxburghu i dostupni su publici koje zanima upravo botaničko slikarstvo. “Indijska botanička organizacija, međutim, ima najveću zbirku indijskih botaničkih slika, od oko 6.000, koja je stavljena u javnu domenu arhiviranjem i digitalizacijom”, izjavio je A. A. Mao, direktor Botaničkog zavoda Indije.  Osim botaničkih slika, digitalna arhiva prikazuje i rijetke prirodne boje, tkanine i tipske uzorke (prva zbirka koja se koristi za opisivanje biljke). Manas Bhaumik, voditelj Industrijskog odjela Indijskog muzeja, rekao je da su boje napravljene kombinacijom prirodnih ekstrakata iz različitih biljaka njihovim miješanjem u različitim kombinacijama. Među njima su biljke poput Rubia cordifolia s korijenjem koje daje jarko crvenu boju, i Bixa orellana, koja se zbog lijepe boje koju daje naziva još i ruž za usne. Sjemenke, korijenje, lišće i ekstrakti nekoliko biljaka koje su korištene za izradu boja i dalje se čuvaju u Industrijskom odjelu Indijskog muzeja.

Uz prirodna bojila, u zbirci postoji i 18 svezaka tekstilnog dizajna koji sadrže oko 1700 uzoraka, počevši od turbana i “komada odjeće” za muškarce i žene, uključujući i tradicionalnu odjeću poput sari, dhoti i lungi. Tkanine od svile, pamuka, muslina i vune napisane su kao Tekstilna proizvodnja i nošnja indijskog naroda, koju je sastavio John Forbes Watson 1866. i 1874. godine. Različite kategorije komercijalno važnih biljaka u zbirci uključuju gume, smole, prirodna bojila, vlakna, žitarice, mahunarke te ljekovite biljke i biljke koje daju drvo. “U scenariju pandemije nakon COVID-19, ova internetska baza podataka bit će od ogromne pomoći znanstvenicima koji se bave taksonomijom biljaka i drugim područjima primjene”, rekla je S.S. Dash, znanstvenica zadužena za tehnički odjel. Nedavno digitalizirane herbarijske baze podataka o ekonomskoj botanici sadrže oko 20.000 reprezentativnih herbarijskih listova. Na portalu je također dostupno više od 27.000 primjeraka fanerogama, odnosno biljaka sa sjemenkama i 1.700 primjeraka kriptogama biljaka bez sjemena. Sa zbirkom od preko 2 milijuna herbarijskih listova, Središnji nacionalni herbarij jedan je od najstarijih i najvećih herbarijuma na svijetu, sa zbirkama ne samo iz Indije, već i iz drugih zemalja, što će uvelike razveseliti sve ljubitelje biljnog carstva.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.