peter-burdon-VWy0C3oOmQk-unsplash (1)

U ovom trenutku izumire više biljaka i životinja nego ikada prije

GREEN_300_listici_sredina

Dokazala nova studija

Sprječavanje izumiranja vrsta moglo bi potrajati dulje od očekivanog i globalni ciljevi očuvanja bioraznolikosti bit će nedostižni ne poduzmemo li konkretne korake sada.

Izumire više biljaka i životinja nego u bilo kojem drugom periodu ljudske povijesti. Zaključak je to znanstvenog istraživanja u sklopu kojeg su stručnjaci analizirali trendove u populacijama više od 600 različitih vrsta ptica i sisavaca, navodi BBC.

Nameće se i uzrok izumiranja – gubitak prirodnog staništa životinjskih populacija te učinci klimatskih promjena.

Pri tome su znanstvenici otkrili kako su prethodna istraživanja na modeliranju uglavnom ignorirala vremenske odmake od desetljeća prije nego što su nastupili učinci klimatskih promjena i gubitka staništa.

‘Moramo djelovati žurnije’ 

“Ono što ova analiza naglašava je kako je ispuniti ciljeve teže nego što mislimo“, rekao je dr. Robert Freeman s Instituta za zoologiju u Londonu, istaknuvši pritom da moramo djelovati žurnije i uhvatiti se u koštac s brojnim problemima.

Taj problem je, smatraju znanstvenici, često podcijenjen i nije trenutnu prioritet na listi političkih vlasti, a trebao bi biti. U tom kontekstu stručnjaci ističu da su postavljeni ciljevi o očuvanju bioraznolikosti teško ostvarivi.

Naime, sprječavanje izumiranja vrsta moglo bi potrajati dulje od očekivanog i globalni ciljevi očuvanja bioraznolikosti bit će nedostižni ne poduzmemo li konkretne korake sada, pokazuje ova nova analiza.

Ima nade?

Ipak, nije sve tako crno. S pozitivne strane, istraživanje sugerira da će trenutačno djelovanje u vezi s neodrživim lovom i prekomjernim iskorištavanjem prirodnih resursa imati neposredne i dalekosežne koristi.

Trenutno ipak izumire više biljaka i životinja nego u bilo kojem drugom periodu ljudske povijesti.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Europski crveni popis / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.