shana-van-roosbroek-_gY-KSGnAf4-unsplash (1)

U Jadransko more stiglo 46 novih vrsta riba: ‘Nestaje Jadran koji smo znali’

GREEN_300_listici_sredina

Znanstvenici zabrinuti

Osim prekomjernog izlova i utjecaja klimatskih promjena na riblji fond u Jadranskom moru utječu i nove vrste riba koje sve više ugrožavaju postojeću riblju populaciju.

“Ribolovstvo i naši riblji resursi su imaju velike poteškoće, klimatske promjene su veliki problem, Jadran koji smo znali nestaje,” rekao je Alen Soldo, profesor na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu, a prenosi N1.

“Jedna od najinvazivnijih vrsta, riba lav, lani je prvi put zabilježena na našem dijelu obale, a ove godine već nekoliko puta. Poznato je da je ta riba na mnogim mjestima u Sredozemlju promijenila prirodni okoliš”, upozorio je.

No, nije riba lav jedini problem.

Čak 46 novih vrsta

Znanstveni savjetnik na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo Jakov Dulčić ističe da je tijekom posljednja tri desetljeća zabilježen dolazak 46 novih vrsta riba u Jadransko more.

Jedna od najgorih je vatrenjača koja je uočena na dubini od 15 metara kod Visa u kolovozu 2021., ali i u kolovozu ove godine kod Račišća na Korčuli.

Stručnjake zabrinjava što agresivni osvajači ugrožavaju domicilne vrste riba, a neke od njih predstavljaju opasnost i po zdravlje ljudi.

Podsjetimo, u Institutu za oceanografiju i ribarstvo naglašavaju kako se ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova. Sve bodlje na tijelu vatrenjače su otrovne, a u slučaju uboda javlja se izuzetno jaka bol.

“Jedan od primjera je kamena riba u istočnom Sredozemlju. Njezin ubod može biti fatalan. Jedna od najubojitijih je plavotočkasta trumpetača, koju zbog brzog osvajanja Mediterana nazivaju i ‘lesepsijski sprinter’”, dodao je Dulčić.

Problem je temperatura 

Invazivne vrste riba mijenjaju demografsku strukturu riblje populacije. U istočnom Sredozemlju neke vrste pridošlica su uspostavile svoje populacije.

“Za Jadran je znakovito da se nazočnost i brojnost doseljenika uglavnom odnosi na područja srednjeg i južnog dijela jer postoji temperaturna barijera u odnosu na sjeverni dio”, objašnjava Dulčić.

Znanstvenici stoga upozoravaju: ukoliko dođe do značajnijih promjena u temperaturi mora, ubrzo možemo očekivati loš scenarij sa stanjem bioloških resursa u našem moru.

Najnovija istraživanja upozoravaju na ozbiljne prijetnje koje klimatske promjene donose u zemljama u razvoju, gdje se očekuje znatan pad biomase riba do 2100. godine

“U nekim tropskim regijama taj će pad iznositi 30 ili 40 posto, što će najviše osjetiti zajednice koje ovise o ribarstvu kao glavnom izvoru hrane i prihoda”, upozorava Dulčić.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.