napulj naslovna

U Italiji se aktiviralo vulkansko područje nakon 500 godina, a objavljen je i plan evakuacije

GREEN_300_listici_sredina

Seizmičke aktivnosti

Do sada je u 2023. na području okolice Napulja zabilježeno više od 3450 potresa, od kojih se 1118 dogodilo samo u kolovozu, a krajem studenog vlasti će iznijeti detaljan plan evakuacije za tamošnje stanovništvo.

Nakon što je u rujnu 2023. godine talijansku regiju Campi Flegreija ili Flegrejska polja, pogodio potres najjači u proteklih 40 godina, postalo je očito nekoliko vulkana, koji su s vremena na vrijeme aktivni na ovome području ne miruju te da predstavljaju ozbiljnu prijetnju stanovnicima koji žive u blizini od Napulja.

Naime do sada je u 2023. ovdje zabilježio više od 3450 potresa, od kojih se 1118 dogodilo samo u kolovozu, što je prema podacima Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV-a) triput učestalije nego prošle godine. Tijekom prošlog mjeseca dogodilo se više od 500 potresa, od kojih je najjači bio magnitude 4,0, nakon čega je uslijedilo desetak slabijih potresa.

Napulj

Seizmolozi smatraju da bi se lokalno stanovništvo trebalo bolje pripremiti za suočavanje s mogućim potresima i mogućnošću erupcije tamošnjih vulkana, od kojih se neki nalaze pod vodom. Državna agencija za civilnu zaštitu, kako izvještava CNN, 5. listopada iznijela je plan evakuacije, koji predviđa premještanje pola milijuna stanovnika u roku od 72 sata.

Prema posljednjoj analizi seizmičkoh aktivnosti, 7. studenoga utvrđeno je kako se 15.000 zgrada, uključujući 125 škola i drugih akademskih ustanova, nalazi u visokorizičnom području. Novi protokol za evakuaciju, vježbe i potencijalno privremeno premještanje nekih institucija bit će službeno objavljena 27. studenoga.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.