tuš
tuš

Tvrtka osmislila tuš koji reciklira vodu

GREEN_300_listici_sredina

Održiva kupaona

Prva tehnologija za tuširanje s recikliranjem vode koja cirkulira higijenski tretiranu vodu kako bi se stvorilo iskustvo tuširanja koje korisnici očekuju, ali trošeći što je moguće manje svježe vode – i daleko manje energije.

Voda je jedan od najvažnijih resursa na Zemlji, što znaju u tvrtki GROHE, jednom od vodećih svjetskih brendova za cjelovita rješenja za kupaonice i kuhinjsku opremu. U njima su iz tvrtke u fokus razvoja stavili upravo uštedu vode.

Kad su u pitanju slavine za umivaonike, primjerice, tehnologija GROHE SilkMove ES pomaže pri uštedi energije. Pri korištenju konvencionalnih slavina s polugom u standardnom srednjem položaju, teku miješana topla i hladna voda – čak i kada se samo nakratko ispire četkica za zube ili peru ruke. Tu nepotrebnu potrošnju energije sprječava SilkMove ES (Energy Saving) uložak koji osigurava da teče samo hladna voda ako poluga slavine ostane u zadanom središnjem položaju. Tek kada se poluga okrene ulijevo, teče topla voda.

Kako bi se smanjila potrošnja vode, GROHE slavine s EcoJoy tehnologijom opremljene su pjenom za ograničavanje protoka. Tako se umjesto deset litara u minuti, troši tek nešto više od pet litara u minuti. U isto vrijeme, aerator obogaćuje vodu zrakom, ostavljajući vodeni mlaz ugodne snage te se na taj način štedi voda bez smanjenja performansi.

GROHE EcoJoy tehnologija također može uštedjeti vodu, a time i energiju prilikom tuširanja. Protok vode smanjuje se pomoću graničnika protoka. Međutim, zahvaljujući manjim mlaznicama, to se ne primjećuje u protoku vode – ostaje jak kao i inače. GROHE Vitalio Start 100 ručni tuš, na primjer, ima stopu potrošnje vode od samo 5,5 litara u minuti te ga je nedavno preporučila i njemačka organizacija potrošača i zaklada “Stiftung Warentest”, upravo zbog ušteda koje se ostvaruju.

Termostati i novi tuš 

Termostati za tuširanje također pomažu pri uštedi vode i energije jer održavaju odabranu temperaturu vode za vrijeme trajanja tuširanja, pa nema potrebe trošiti vrijeme na ponovno podešavanje. Mnogi modeli, poput Grohtherma 1000, također uključuju GROHE EcoButton: puni protok vode postiže se samo pritiskom na ovaj gumb, čime se može uštedjeti i do 50 posto vode.

Najnovija GROHE-ova inovacija je Everstream, prva tehnologija za tuširanje s recikliranjem vode koja cirkulira higijenski tretiranu vodu kako bi se stvorilo iskustvo tuširanja koje korisnici očekuju, ali trošeći što je moguće manje svježe vode – i daleko manje energije. Tuš sustav koristi samo četvrtinu vode i trećinu energije koja je obično potrebna tradicionalnim tuševima, što znači uštedu troškova do 65% godišnje za četveročlano kućanstvo i do 70% manje CO2 emisije, ovisno o individualnim navikama tuširanja. Tuš za recikliranje vode bit će lansiran 2024. godine.

 

PHOTOS BY: GROHE, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.