taking_in_his_surroundings_the_dong_mo_rafetus_swinhoei_25nov08

Tužne vijesti: Uginula je posljednja ženka ove kritično ugrožene kornjače

GREEN_300_listici_sredina

'Uništeni smo'

Sa samo dva ili tri preživjela, golema kornjača s mekim oklopom Yangtze, poznata i kao Swinhoeova kornjača s mekim oklopom, nedvojbeno je najugroženija životinja na planetu.

Uginula je posljednja ženka Yangtze, golema kornjača s mekim oklopom. Kako su objavili iz Asian Turtle Programa, nevladine organizacije za zaštitu ove vrste, još uvijek nije poznat uzrok smrti kornjače. S obzirom na činjenicu da je na Zemlji trenutno još samo dva mužjaka ove vrste, izumiranje je neizbježno.

Jedina nada za ovu vrstu leži u mogućnosti da neka od ovih divovskih stvorenja još uvijek lutaju, nepoznata, jezerima i rijekama u Vijetnamu ili Laosu, nadaju se iz udruge.

Divovska kornjača s mekim oklopom Yangtze živjela je u kineskom slivu Crvene rijeke i donjem dijelu rijeke Yangtze, kao i na području sjevernog Vijetnama. Na popis kritično ugroženih vrsta došla je zbog pretjeranog ribolova, zagađenja rijeka i jezera, krivolova te sustavnog uništavanja prirodnog staništa.

‘Uništeni smo’ 

“Uništeni smo. Proveli smo 17 godina radeći na zaštiti ove kornjače i njezinog staništa”, napisali su iz udruge ističući pritom da uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Nakon njezine smrti na svijetu su ostale samo dvije poznate Yangtze kornjače s mekim oklopom, obje muške. Jedan je u obližnjem jezeru Xuan Khanh, a drugi u zoološkom vrtu Suzhou u istoimenom gradu na istoku Kine. Također je moguće da je još jedna kornjača preživjela u jezeru Dong Mo, ali to nije potvrđeno.

Sa samo dva ili tri preživjela golema kornjača s mekim oklopom Yangtze, poznata i kao Swinhoeova kornjača s mekim oklopom, nedvojbeno je najugroženija životinja na planetu.

Najbliža živuća vrsta kornjači rijeke Yangtze je Eufratska kornjača s mekim oklopom (Rafetus euphraticus) pronađena u rijeci Eufrat u zapadnoj Aziji. No, prema Crvenom popisu IUCN-a, i ona je karakterizirana kao ugrožena.

 

PHOTOS BY: Asian Turtle Program / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.