turtles-1937560_1920

Stara škola na Novim Selima postaje Centar za zaštitu i očuvanje slatkovodnih kornjača

GREEN_300_listici_sredina

Zaštita i promocija prirodne baštine

Potpisani su 700 tisuća kuna vrijedni ugovori za dokumentaciju za dva županijska Centra za zaštitu i promociju prirodne baštine. Planiran završetak izrade dokumentacije je do ljeta iduće godine.

U Zavičajnoj kući u Slanom potpisan je ugovora za izradu projektne dokumentacije za potrebe uspostave Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne i barske kornjače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji će se nalaziti u Majkovima te ugovor za izradu dokumentacije za potrebe uspostave u Interpretacijsko-edukacijsko-istraživačkog centra zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve u Novim Selima.

Ugovore su potpisali ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić s predstavnicom izvršitelja tvrtke APE d.o.o. Potpisivanju su nazočili i pročelnica Žaklina Marević kao i ravnateljica JU RRA DUNEA Melanija Milić. Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako ovi Centri promoviraju prirodnu baštinu na najbolji način. “Centar u Novim selima služi za prepoznavanje bogate prirodne baštine, ali i očuvanju i kasnijem korištenju u turističke svrhe. Taj ugovor je vrijedan 420 tisuća kuna bez PDV-a za samu dokumentaciju, a nakon izrade dokumentacije očekujemo daljnju realizaciju. Centar u Majkovima će služiti prepoznavanju i očuvanju riječne kornjače, koja je izrazito rijetka, a jedno od područja na kojem obitava su upravo Majkovi. Taj ugovor je vrijedan 300 tisuća kuna bez PDV-a”, rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić napomenula je kako je cilj uspostave ovih Centara formiranje sustava zaštite, očuvanja i održivog korištenja zaštićenih prirodnih vrijednosti te doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju općina Dubrovačko primorje i Kula Norinska, kao i Dubrovačko-neretvanske županije. “Svrha Centra u Majkovima je da se doprinese dodatnoj zaštiti i očuvanju riječne i barske kornjače, strogo zaštićenih vrsta slatkovodnih kornjača, kao i lokvama – njihovom staništu u kojima obitavaju. Uređenje Centra u Novim selima zamišljeno je na način da se u istom uspostavi interpretacijski dio zaštićenih dijelova prirode doline Neretve, među ostalim i polivalentna multimedijalna dvorana, a formirat će se i privremeno prihvatilište za strogo zaštićene vrste kopnenih i slatkovodnih životinja, te invazivnih vrsta”, rekla je ona.

Kroz projektiranje izradit će se tri varijante idejnog rješenja uređenja zgrada oba Centra i pripadajućeg okoliša zgrade sa sadržajima, 3D vizualizacija odabranog idejnog rješenja od strane Naručitelja te glavni i izvedbeni projekt kao i ishoditi građevinska dozvola. Planiran završetak izrade dokumentacije je do ljeta iduće godine, a nakon što se ista izradi izgradnju i opremanje Centra potrebno je prijaviti na financiranje kroz bespovratna sredstva Europske unije.

Uspostavom Centra u Općini Kula Norinska, dolina Neretve postat će strateško središte zaštite prirode i novi punkt zaštite prirode Dubrovačko-neretvanske županije, te novo strateško središte zaštite prirode pograničnog područja dvije županije, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske. Uređenje Centra zamišljeno je na način da se u istom uspostavi interpretacijski dio zaštićenih dijelova prirode doline Neretve, polivalentna multimedijalna dvorana (namijenjena kongresima, predavanjima, školama u prirodi, edukacijama, seminarima, povremenim izložbama i sl.), izdvojeni ured Javne ustanove, bioistraživačka stanica, te popratni uslužni sadržaji. Nadalje, u okolišu zgrade, uz hortikulturno uređenje okoliša zgrade sa sadržajima, formirat će se privremeno prihvatilište za strogo zaštićene vrste kopnenih i slatkovodnih životinja, te invazivnih vrsta. Centar će biti smješten na prostoru zgrade nekadašnje škole u Novim Selima.

Svrha Centra u Majkovima je uspostava interpretativne i posjetiteljske infrastrukture, te formiranje adekvatne i opremljene izdvojene stanice/laboratorija za zaštitu i očuvanje riječne i barske kornjače, strogo zaštićenih vrsta slatkovodnih kornjača. Isti je zamišljen i kao mjesto u kojem će se na interaktivan način prezentirati riječna i barska kornjača kao vrste, lokve i bioraznolikost lokvi, kao i druge zaštićene prirodne vrijednosti i bioraznolikost Općine Dubrovačko primorje, sa ciljem edukacije lokalnog stanovništva, djece i studenata, posjetitelja, ljubitelja prirode, te stručne i znanstvene javnosti. Zbog daljnjeg unaprjeđenja procesa zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, a posebice riječne kornjače, uspostava Centra i formiranje izdvojenog laboratorija je neizostavan segment daljnjeg djelovanja Javne ustanove. Lokacija budućeg Centra nalazi se na mjestu nekadašnje župne kuće u naselju Majkovi, a ista je određena u suradnji s Općinom Dubrovačko primorje uzimajući u obzir trenutno riješene imovinsko-pravne odnose zemljišta i postojećih objekata, kao i prijedloge stanovnika Majkova.

Izvor: www.edubrovnik.org

PHOTOS BY: www.edubrovnik.org; Instagram; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.