zdenek-machacek-oqYHtXrLXLo-unsplash

Sve više preslatkih sova nastanjuje urbane sredine. Znate kako im možete pomoći?

GREEN_300_listici_sredina

Važno je pružiti im zaštitu

Priroda se u proljeće budi, a njime i životinjski svijetu u njoj. Iako im je dom šuma, zbog nedostatka hrane i krčenja šuma sove sve češće nastanjuju urbane sredine, a time je i opasnost za njihovo stradavanje sve veće. Kako im pomoći?

Možda su nekima sinonim za nagovještaj smrti, no ove noćne grabežljivice su mnogo više od toga. Sove u zapadnoj kulturi simboliziraju mudrost i inteligenciju, a posljednjih se godina sve češće čuju i u naseljenim mjestima. Mnogo je šuma uništeno pa su, kao i mnoge druge ptice, i sove prisiljene potražiti spas u gradskim krošnjama. Gradski parkovi stanište su jedne od najmanjih sova, odnosno ćuka, a često se sreće sova mala ušara, jastrebača, pa i šumska sova. Ovo proljeće treba posebno obratiti pozornost na njih.

Nesigurni ptići u proljeće

U proljetnim i ljetnim mjesecima, kada se sove gnijezde u gradskim sredinama, događa se da ptići koji još nisu svladali vještinu leta, ispadnu iz gnijezda. Tada su laka meta gradskim predatorima, mačkama i psima. Mladunce sova koji su ispali iz gnijezda, a nisu povrijeđeni treba vratiti u gnijezdo ili što bliže njemu, gdje će roditelji preuzeti brigu o njemu. Ptiće treba vratiti što prije, a ne zadržavati jer što su više s ljudima, uspješan povratak u prirodu je upitniji.

Tijekom kasnog ljeta moguće je čuti prodorno kriještanje i prodoran cijuk koje dolaze iz krošanja. Iako zvukove koji podsjećaju na škripu ljuljačka ljudi često doživljavaju kao zastrašujuće i misteriozno, riječ je o glasanju mladih sova. Ptići napuštaju gnijezdo prije nego su sposobni za let, ostaju u blizini, penju se po granama i glasanjem obavještavaju roditelje o svom položaju te dozivaju roditelje koji su otišli u potragu za hranom. Dakle, ništa zastašujuće nije u pitanju, riječ je samo o našim pernatim susjedima koji rastu, razvijaju se i pripremaju za samostalan život.

Oporavilište brine za njih

I u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba ove su sove česti pacijenti. U nježnim rukama tamošnjih veterinara oporavljaju se od ozljeda, nakon čega se vraćaju u prirodu.

Naime, iako u urbanim staništima ima dovoljno dostupnog plijena, što pozitivno utječe na brojnost sova u gradskim sredinama, ovdje su one i u većoj opasnosti. Potencijalne opasnosti uključuju sudaranje s vozilima, staklenim i drugim površinama izgrađenim ljudskom rukom, bolesti i stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima. Stoga ako uočite u vašoj blizini ozlijeđenu sovu, slobodno se obratite Oporavilištu Zoološkog vrta Grada Zagreba.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.