lynn-danielson-aEIMhuA-Ij8-unsplash

Amerikanci prijete Meksiku zbog GMO kukuruza: ‘Poduzet ćemo pravne korake’

GREEN_300_listici_sredina

Meksiko će prepoloviti uvoz?

Zabrana GMO kukuruza bilo je jedno od obećanja koje je meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador dao biračima, ali zabrana bi mogla značajno utjecati na američko-meksičku trgovinu pa je u utorak Lopez Obrador rekao da će tražiti dogovor sa SAD-om.

Nastavlja se spor između Meksika i SAD-a oko zabrane uvoza genetski modificiranog kukuruza do 2024. godine. Američki ministar poljoprivrede, Tom Vilsack, upozorio je predsjednika Meksika da će SAD biti prisiljen poduzeti pravne korake ako se ne pronađe “prihvatljivo rješenje”. Naime, Meksiko pokušava uvesti zabranu genetski modificiranog kukuruza, tvrdeći da je on prijetnja starim autohtonim sortama kukuruza u njihovoj zemlji.

Zabrana GMO kukuruza bilo je jedno od obećanja koje je meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador dao biračima, ali zabrana bi mogla značajno utjecati na američko-meksičku trgovinu pa je u utorak Obrador rekao da će tražiti dogovor sa SAD-om.
Meksiko je drugi najveći uvoznik kukuruza na svijetu nakon Kine, a veliki dio nabavlja iz SAD-a, stoga bi ova zabrana mogla rezultirati time da Meksiko prepolovi svoj uvoz žutog kukuruza. Kako piše BBC, meksički predsjednik izdao je predsjedničku uredbu krajem 2020. godine, pozivajući na postupno ukidanje genetski modificiranog kukuruza za ljudsku prehranu do kraja siječnja 2024. godine.

Dekret je tada izazvao veliku zabrinutost među američkim izvoznicima kukuruza, a kako se krajnji rok približava, rastu napori SAD-s da natjera Obradora da se predomisli ili ublaži planiranu zabranu. U utorak je predsjednik  Obrador naglasio da će GMO kukuruz za stočnu hranu i dalje biti dopušten jer se zabrana odnosi samo na kukuruz namijenjen ljudskoj prehrani.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.