DONOSI A1 HRVATSKA

Sven na Bilogori uzgaja eko aroniju: ‘Imamo 18.000 sadnica, a sve je počelo zbog loše krvne slike moje supruge!

GREEN_300_listici_sredina

Upoznajte obitelj koja uzgaja eko aroniju

Osim aronija, na svojoj plantaži uzgajaju i američku borovnicu, drijenak i lješnjak, a imaju i rasadnik u kojemu uzgajaju sadnice bobičastog voća i ukrasnog bilja.

“Jako loša krvna slika moje supruge Mirjane bila je glavni razlog zašto smo se odlučili baš za uzgoj aronije. S nadom da će joj bobice aronije pomoći podignuti razinu željeza u krvi, posadili smo desetak sadnica. Iste godine one su dale i prve plodove. Nakon analize krvi doktorica moje supruge je s nevjericom gledala u nalaz u kojem je bilo vidljivo drastično poboljšanje krvne slike”, prisjetio se Sven Brolich (53), danas uspješan ekološki poljoprivrednik iz Malog Trojstva na obroncima Bilogore.

Zajedno sa svojom obitelji, uvjereni u blagodat ovog bobičastog voća, još 2008. godine krenuli su u ozbiljan plantažni uzgoj aronije.

Oboje su, kaže nam, ostavili stalan posao u glavnom gradu i okušali se u nečemu potpuno novom. Na obroncima Bilogore u Malom Trojstvu, u srcu sjeverozapadne Hrvatske, tako su niknuli njihovi prvi nasadi, a danas s ponosom govore:

“Naš se nasad aronije proteže na 11 hektara na kojima imamo 18.000 posađenih sadnica”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vrhunski proizvodi

Puno je truda, volje i rada moralo biti uloženo kako bi postigli ono što imaju danas – prepoznatljivi brend i proizvode vrhunske kvalitete.

“Naš matični sok koji radimo isključivo od svježih, ekološki uzgojenih aronija, bez dodanog šećera, vode i konzervansa. Uz sok u ponudi imamo aronija čaj, prah,džem ,pekmez i naš novi proizvod aceto balsamico od aronije,kojeg odlikuje slatkasto kiselkasti okus”, kaže nam Sven, ponosno istaknuvši da njihov džem koriste i vrhunski kuhari koji ga upotrebljavaju za glaziranje jela i dekoracije tanjura.

Sudjeluje cijela obitelj

Osim aronija, na svojoj plantaži uzgajaju i američku borovnicu, drijenak i lješnjak, a imaju i rasadnik u kojemu uzgajaju sadnice bobičastog voća i ukrasnog bilja.

Danas mogu uživati u plodovima svoga truda i rada, ali nije uvijek bilo tako jednostavno, govori nam Brolich.

“Berbu smo u našim počecima obavljali uz pomoć rodbine i prijatelja, ali ubrzo se ukazala potreba za nabavkom stroja koji bere aroniju. Uvezli smo ga iz Poljske i njime uspijemo obaviti berbu za dva dana. Tako nam ostaje vremena za uslužno branje s našim strojem drugim uzgajivačima aronije na njihovim plantažama”, kaže.

Strojevima unatoč, cijela obitelj i dalje želi sudjelovati, a to najviše pokazuje kakvo zajedništvo vlada kod Brolicha.

“Nositelj OPG-a je mlađi sin Luka, a unutar našeg obiteljskog gospodarstva aktivna je cijela obitelj. Svi žele pomoći – od mog tate ,suprugine mame, naših sestara, snahe pa sve do naše male unuke Lene, koja je pravi mali stručnjak u berbi bobica. Veliku podršku imamo u sinovima Nikoli i Luki,koji odrade veliki dio posla”, ponosno nam govori Sven.

‘Pouzdani partneri’

Poljoprivreda je za Broliche tvornica na otvorenom. Svjesni su, stoga, svih izazova i potencijalnih nedaća koje ih mogu zadesiti. Ipak, ništa ne prepuštaju slučaju.

“Na naš urod utječu mnogi klimatski faktori pa iz tog razloga svake godine osiguravamo naše nasade. Izazov je i tržište , ali trudimo se postojanom kvalitetom naših proizvoda biti stalno prepoznatljivi. Izuzetno nam je bitan dizajn i kvaliteta ambalaže u koju pakiramo naše proizvode, jer je ona taj prvi dojam koji ostavljate prema kupcu”, objašnjava.

Ključno je, kaže Sven, ulagati u sigurne, provjerene i pouzdane partnere.

“U poslovanju često imate trenutaka u kojim treba promptno reagirati, prenijeti informaciju, razmijeniti podatke, imati stalan izvor pravovremenih informacija, biti stalno dostupan… sve nam to omogućuje A1 Hrvatska čijim se uslugama koristimo od prvog dana našeg poslovanja”, kaže Sven.

Pomoć u poslovanju

Uz najkonkurentniju fiskalnu uslugu, A1 nudi povezivost na sigurnoj i povezanoj mobilnoj i fiksnoj mreži,  koja je ujedno i najveća u Hrvatskoj. Njome je obuhvaćeno čak 650 tisuća kućanstava i poslovnih ureda.

A1 Hrvatska za Broliche je bio logičan izbor za odabir, budući da na ovaj način imaju neograničeni razgovor u svim tarifama sa svim svojim kupcima i partnerima, dostupnost 5G mreži te neograničeni pristup Internetu po maksimalno dostupnoj brzini.

Kao poslovnim korisnicima, izuzetno im je bilo važno odabrati mobilnu mrežu čiji paket štiti korisnički mobitel i računala od krađe identiteta, zlonamjernog softwarea, zlonamjernih web adresa i slično.

Ovako im, na neupadljiv način, A1 javlja kako je krajnja lokacija koju namjerava posjetiti označena kao nesigurna i trenutno zaustavlja daljnje otvaranje web lokacije. Pri tome je zaštita aktivna sve dok je korisnik spojen na A1 mobilnu ili fiksnu mrežu, bilo u zemlji ili inozemstvu.

Recept za uspjeh

“Kada bih morao udijeliti savjet nekomu tko se želi baviti poljoprivredom rekao bih mu ovaj recept:  vjera u sebe, mala doza hrabrosti, mala doza sreće, pokušati dobiti poticajna sredstva od države,  biti ustrajan u svojoj viziji i  najvažnije – naći dobrog partnera. Mi smo svog pronašli u A1“, kaže nam Sven.

‘Reakcija kupaca je naša motivacija’

“Lijepo je kad uspijete sav trud materijalno naplatiti, ali još je ljepše kad vas kupci povratno kontaktiraju s riječima punim hvale za naše proizvode. Takva njihova reakcija je nama dokaz da smo uzgojili i proizveli nešto kvalitetno. To nam daje poticaj da ne mijenjamo način našeg poslovanja”.

Proizvode obitelji Brolich možete pronaći na policama trgovina Tvornica zdrave hrane.

PHOTOS BY: OPG Sven Brolich/Facebook/Privatni album, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.