adalia-botha-GjQ1gdgWk24-unsplash

Voćnjak u svega par kvadrata: Evo kako uzgojiti voće bez obzira na veličinu stambenog prostora

GREEN_300_listici_sredina

Domaće i uvijek pri ruci

Umjesto da svakodnevno trčite do trgovine, tržnice ili voćarne po svoje omiljene vitamine, proučite kako neko voće možete posaditi kod kuće. Nebitno jeste li u stanu ili kući, imate li vrt ili nemate, uvijek se može pronaći način da i kod vas na stolu bude neko voće koje ste sami ubrali.

Sve se više ljudi posljednjih godina, a posebice tijekom pandemije okrenulo sadnji vrta i pronalaženju načina kako u bez obzira kolikom prostoru stanovali, pronaći mjesto za vrtlarenje. Od začina, salate, papričica pa sve do raznih vrsti voća koje svoje mjesto za rast mogu naći na raznim mjestima. I dok neki imaju tu sreću da u dvorištu imaju vrt, mnogi skučeni u neboderima imaju priliku najma gradskih vrtova, a treći će možda tek sada dobiti ideju kako i gdje posaditi svoju omiljenu voćku. Donosimo vam nekoliko savjeta, kako i što ne bi li u svojoj blizini ubirali svježe i zdrave plodove pune vitamina, jer domaće je ipak domaće.

Patuljasto voće

Patuljaste voćke uvijek su izvrstan odabir za manje stanove i prostore u kojima živite. Zbog kompaktnog rasta idealne su za uzgoj na manjim okućnicama, ali i balkonima, terasama i slično. Mogu se uzgajati i u posudama jer ne zauzimaju previše mjesta i nisu pretjerano zahtjevne. Osim što daju plodove, uljepšat će i svaki prostor. Od mini šljiva, breskvi, marelica i trešanja, odabir je uistinu šarolik, na vama je da odaberete vrstu prema vlastitim preferencijama.

Kordunice i obrezivanje voćaka sukladno prostoru

Ako ste ipak te sreće da imate barem mali komad vrta, onda tome i prilagodite svoje posađene voćke. Jako je dobro znati kako ih obrezivati, a uvijek stablo možete “istrenirati” da raste prilagođeno prostoru. U manjim prostorima, voćku se može prilagoditi da raste uz zid ili ogradu. Također, dobar je odabir i uzgoj voćaka kordona – stabala koja su osposobljena za rast u stupčastom obliku, s jednim središnjim deblom i vrlo kratkim rodnim ostrugama. Karakteristično za ovaj oblik je da ne razvija klasičnu krošnju s dobro razvijenim granama. Kordunice su uzgojni oblik pogodan za jabuke i kruške, ali se u ovom uzgojnom obliku mogu uzgajati šljiva, breskva, kajsija, nektarine i višnja.

Voćke “penjačice”

U ovu kategoriju spada voće poput kupina i malina, jedno od omiljenih ljetnih osvježenja. Plodovi ovog voća mogu biti idealni za vertikalni uzgoj, pa tako mogu biti dobar izbor za one koji imaju ograničeni vanjski prostor. Mogu se penjati na zidovima, ogradama ili drugim potpornim konstrukcijama. Maline čak možete uzgojiti uz bambusovu trsku uz koju će se biljka uredno penjati i rađati plodove.

Bobičasto grmlje i hladovina

Jagode, ribizla pa čak i grožđe, tko im može odoljeti? A zašto i bi kad vrlo jednostavno uz malo truda može rasti i u vašem malom prostoru. Primjerice jagodičasto grmlje može se uklopiti u rubne prostore – za postavljanje staza ili za izradu jestivih živih ograda oko bočnih stranica vrta ili balkona. Jagode mogu biti posađene i u tegle pa recimo na balkonu njihovo grmlje može imati dvostruku ulogu – estetsku i onu jestivu naravno. Mnogo bobičastog grmlja pružit će više bobica ako se uzgajaju na suncu, ali ako nemate tu mogućnost ne brinite, crni i crveni ribiz dobro se snalaze i u hladu. Mahonia, žutika, aronija i nekoliko drugih biljaka još su čak tolerantnije na sjenu pa sve i da živite na onoj manje sunčanoj strani grada, vaš voćnjak može biti itekako plodonosan.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.