a flock of mosquitoes, black flies, different insects bites

Sve ih je više: U Europi se šire tigrasti komarci koji prenose opasne viruse

GREEN_300_listici_sredina

Mogu uzrokovati opasne bolesti

To uključuje denga groznicu i Zika virusnu infekciju, bolesti koje mogu uzrokovati niz simptoma kao što su vrućica i bolovi u mišićima, a u težim slučajevima može doći i do brojnih komplikacija.

Stručnjaci smatraju da su klimatske promjene doprinijele brzom širenju tigrastih komaraca koji prenose zarazne bolesti na području sjeverne Europe.
Zbog toga su vlasti u Francuskoj po prvi put izvele poseban proces nazvan fumigacija.

Riječ je o mjeri dezinsekcije kojom se suzbijaju insekti uz pomoć pare ili plina, a koje se primjenjuju u strogu kontroliranim uvjetima.

Opasne bolesti

Kako smo ranije izvještavali, izvješće Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prati širenje različitih vrsta komaraca koji mogu prenijeti niz različitih virusa na ljude.

To uključuje denga groznicu i Zika virusnu infekciju, bolesti koje mogu uzrokovati niz simptoma kao što su vrućica i bolovi u mišićima, a u težim slučajevima može doći i do brojnih komplikacija.

Izvješće ECDC-a sugerira da se ove godine komarac Aedes albopictus (za kojeg se zna da prenosi denga groznicu i Zika virusnu infekciju) “nastanio” u 13 zemalja u Europi – što znači da je razvio samoodrživu populaciju koja se razmnožava – u usporedbi s osam europskih zemalja prije deset godina.

U međuvremenu, prošle se godine na Cipru udomaćio Aedes aegypti, vrsta komaraca koji prenosi bolesti poput žute groznice i virus Zapadnog Nila. Znanstvenici su već tada upozorili da bi se mogao nastaviti širiti i u druge zemlje.

Zabilježeni slučajevi i u Hrvatskoj

Prema spomenutom izvješću, prošle je godine zabilježeno 1133 slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, od čega je 92 bilo sa smrtnim ishodom.

Kako prenosi BBC, slučajevi su zabilježeni u Italiji, Grčkoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

Francuzi će se protiv potencijalnih prijenosnika zaraznih bolesti boriti pomoću fumigacije. Zbog toga su u četvrtak ujutro u jugoistočnom dijelu Pariza zatvorili ceste te zamolili građane da ostanu u svojim domovima.

Prvi put u Parizu

“To se prvi put dogodilo u Parizu, ali ne i u Francuskoj. Jug zemlje se već nekoliko godina bori s tigrastim komarcima “, rekla je zamjenica pariške gradonačelnice Anne Souyris, zadužena za zdravstvenu politiku.

Znanstvenici tvrde da se komarac uspio tako dobro nastaniti na kontinentu i zbog klimatskih promjena jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije za jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetočine.

“Uvjereni smo da se radi o riziku koji će postati još veći”, rekla je još ranije Marie-Claire Paty, voditeljica odjela za praćenje zaraznih bolesti u javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.