pexels-karolina-grabowska-4197562

Svake minute u svijetu se baci 3 milijuna jednokratnih maski za lice

GREEN_300_listici_sredina

Plastična bomba koja otkucava

Studije procjenjuju da svaki mjesec koristimo nevjerojatnih 129 milijardi maski za lice u cijelom svijetu. Većina njih su jednokratne maske za lice izrađene od plastičnih mikrovlakana koje okolišu stvaraju velike probleme...

Svake minute u smeću završi 3 milijuna maski za lice.  Uz sve veći broj izvješća o neprikladnom odlaganju maski, hitno je prepoznati ovu potencijalnu prijetnju okolišu i spriječiti da ona postane sljedeći najveći problem zagađenja plastikom.
Maske za jednokratnu upotrebu su plastični proizvodi koji se ne mogu lako biološki razgraditi, ali se mogu fragmentirati u manje plastične čestice, odnosno mikro i nanoplastiku koja je široko rasprostranjena u ekosustavima.

Ogromna proizvodnja jednokratnih maski je u sličnim razmjerima kao i plastičnih boca. Međutim, za razliku od plastičnih boca (od kojih se oko 25 posto reciklira), ne postoje službene smjernice o recikliranju maski, zbog čega je vjerojatnije da će se odložiti kao miješani otpad. Ako se ne odlože za recikliranje, kao i drugi plastični otpad, jednokratne maske završit će u okolišu, slatkovodnim sustavima i oceanima, gdje vremenski uvjeti mogu stvoriti veliki broj čestica mikro veličine (manjih od 5 mm) tijekom relativno kratkog razdoblja i dalje fragmentirati u nanoplastiku (manje od 1 mikrometra).

Novija i veća briga je da su maske izravno izrađene od mikroplastičnih vlakana (debljine od ~1 do 10 mikrometara). Prilikom razgradnje u okolišu, maska ​​može osloboditi više mikroplastike, lakše i brže od plastičnih vrećica. Istraživači naglašavaju da ne znaju kako maske doprinose velikom broju plastičnih čestica otkrivenih u okolišu – jednostavno zato što ne postoje podaci o degradaciji maske u prirodi. Ono što znamo je da kao i ostali plastični ostaci, jednokratne maske također nakupljaju i oslobađaju štetne kemijske i biološke tvari, poput bisfenola A, teških metala i patogenih mikroorganizama. Oni mogu imati neizravne štetne utjecaje na biljke, životinje i ljude.

Što možemo učiniti? Za početak, trebale bi se postavljati kante za smeće samo za prikupljanje i odlaganje jednokratnih maski. Treba razmotriti standardizaciju, smjernice i strogu provedbu gospodarenja otpadom za maske. Ono što svi možemo učiniti je zamijeniti jednokratne maske s višekratnim maskama od pamuka, a tvrtke bi trebale razmisliti o razvoju biorazgradivih maski.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.