tam-minton-0eYHcCrcFNM-unsplash

Na Antarktici izmjereno više od 30 stupnjeva iznad normale

GREEN_300_listici_sredina

Razlozi za zabrinutost

Na istoku Antarktike ovih su dana izmjerene jako visoke temperature, više od 30 stupnjeva Celzijevih od normale, objavili su znanstvenici.

Znanstvena baza Concordia, koja se nalazi na više od 3000 metara visine, registrirala je u petak rekordnu temperaturu od 11,5 stupnjeva ispod ništice, što je toplije od prethodnog rekorda zabilježenog 17. prosinca 2016. godine kada je bilo izmjereno -13,7 stupnjeva, objavio je na Twitteru Etienne Kapikian iz francuske meteorološke službe Météo-France.

Premda bi temperature trebale pasti jer je ljeto ondje završilo, baza Dumont d’Urville, na obali Zemlje Adélie, izmjerila je za ožujak rekordno blagu temperaturu od 4,9 stupnjeva Celzijevih, a 18. ožujka bilo je rekordno niskih 0,2 stupnja. “Dani bez smrzavanja događaju se u bazi Dumont d’Urville povremeno, ali nikada se nisu dogodili poslije 22. veljače (1991. godine)”, objasnio je na Twitteru Gaëtan Heymes iz Météo-France.

Naglasio je da je na istoku Antarktike “povijesno toplo vrijeme” s temperaturama 30 do 35 stupnjeva iznad sezonske normale. “Ovo je vrijeme kada bi temperature trebale naglo pasti, poslije ljetnog solsticija u prosincu”, komentirao je Jonathan Wille, znanstvenik na institutu za geoekološke znanosti u Grenoblu. “Taj val topline na Antarktici mijenja ono što smo smatrali mogućim za tamošnje meteorološke uvjete”, dodao je. Potkraj veljače morski led oko Antarktike bio je najmanje površine od početka satelitskih mjerenja 1979., manje od dva milijuna četvornih kilometara, objavio je američki istraživački centar National Snow and Ice Data Center.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.