CJI4x5oMdbG

Danas je sveta Lucija, a ovo su 3 koraka koja morate znati za što bujniju i dugotrajniju pšenicu

GREEN_300_listici_sredina

Tradicija kao najljepši ukras

Dijeli nas još svega desetak dana do Božića, a to ujedno i znači kako je vrijeme za sadnju pšenice. Ova zelena biljka tradicijom se u našu zemlju uvukla još prije mnogo mnogo godina, a simbolizira plodnost i nadu. Mi vam donosimo savjete kako ju posaditi, ali i brinuti o njoj ne bi li što duže krasila vaše blagdanske stolove.

Božićno ozračje osjeća se već na svakom koraku, a kako i ne bi kad nas svega još jedna adventska svijeća dijeli do Božića. Osim lampica, ukrasa, poklona, božićnog drvca i sijanje pšenice znak je da nam se naljepše doba u godini približava. Tradicionalno ova zelena biljka sadi se na spomendan svete Lucije, 13. prosinca te osim za uljepšavanje blagdanskog stola ima i simboličko značenje.

Ona je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove te budi nadu usred mračnih zimskih mjeseci. Od davnina je pšenica bila gotovo jedini ukras u mnogim domovima, a možda je sada pravo vrijeme da ako još nikad niste posadili ovu zelenu “čupavicu”, to učinite ovog prosinca, a mi vam donosimo kako ju pripremiti i brinuti o njoj da bude što duže trajnija i bujnija.

Sadnja

Prije nego posadite pšenicu, ostavite je preko noći u mlakoj vodi da nabubri kako bi što gušće narasla. Sutradan ju ostavite na ubrusu da se posuši. Također, unaprijed pripremite posudice za sadnju. Pšenica trpi sve oblike i materijale, samo neka bude bez rupe na dnu. Neki će za sadnju koristiti namočenu vatu, no svakako je ekološki održivije, a i pšenica će biti dugotrajnija ako koristite zemlju kojom ćete ispuniti posudicu prije nego li na nju posijete pšenicu.

Faza klijanja

Nakon sijanja dobro zalijte vodom i dok pšenica ne počne nicati, a to bi trebalo biti za nekoliko dana prekrijte posudice aluminijskom folijom koja će čuvati vlagu. Treba imati na umu da će pšenica klijati prema izvoru svjetlosti, stoga da ne dobijete ukošenu pšenicu povremeno okrećite zdjelicu da svi dijelovi dobiju dovoljnu količinu svjetlosti.

Njega 

Kada pšenica naraste, važno je “praviti joj frizuru”, odnosno, podrezati je na istu veličinu kao i da ju zbog suhog zraka u prostorijama zimu svakodnevno prskate mlakom vodom ne bi li imala dovoljno vlage i bila još dugo zelena.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.