pexels-laura-james-6102561

Mogu li božićni domjenci biti ekološki osviješteni? Itekako, a ovih pet stvari ih čine takvim!

GREEN_300_listici_sredina

Za slavlje bez grižnje savjesti

Prosinac je vrijeme slavlja kako u obiteljima, tako i na poslu i s prijateljima. Ovogodišnje domjenke i tulume dočekajte u nešto ekološki odgovornijem duhu. Donosimo vam kako to učiniti uz samo malo truda.

Najljepše je doba godine, a vaš se kalendar vjerojatno puni blagdanskim zabavama i svečanim okupljanjima. Iako su blagdani vrijeme za uživanje u hrani i dijeljenje darova s ​​najdražima, oni su ujedno i nesrazmjerno rasipno doba godine. Božićni domjenci, večere i zabave mogu biti odlična stvar za zbližavanje s kolegama s posla ili pak s obitelji i prijateljima, no i u tim je trenutcima vrlo važno da nas ne ponese atmosfera te potrošimo više nego li je potrebno ili pak proizvedemo više otpada nego što je uobičajeno. U organizaciji domjenka važno je da ste što više obzirni prema okolišu te u svega nekoliko stvari koje možda do sad niste prakticirali možete učiniti veliku promjenu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ovogodišnje uživanje u blagodatima božićnih okupljanja možete učiniti ekološki odgovornijima.

Priprema hrane

Svi božićni domjenci se svode oko hrane zar ne? Nikako si ovo guštanje nemojte uskratiti ni ove godine, međutim budite odgovorni prema odabiru namirnica, kao i prema količini. Ako ste vi domaćin domjenka, prije nego što odete u kupnju namirnica, zavirite u frižider i provjerite što već imate kod kuće i što se sve može iskoristiti, a da ne gomilate i kupujete nešto što već imate. Osim toga, ako se na vašem meniju uvijek nalazi meso, možda biste mogli iznenaditi svoje goste i ove ih godine dočekati jelima iz biljnog asortimana. Biljna prehrana isto tako može biti maštovita i prije svega itekako ukusna. Također, umjesto da gomilate razne vrste kolača, odlučite se za jednu vrstu ili samo omiljenu tortu za koju znate da će svi u istoj uživati. Prilikom kupnje potrebnih namirnica odlučite se primjerice za tržnicu ili male domaće obrte gdje ćete pronaći ukusne i organske delicije, a pritom šoping obavite bez svih onih plastičnih vrećica za voće i povrće. Slično je i s pićem. Za vina svratite kod lokalnog vinara sa svojom ambalažom ili ako već kupujete u trgovinama, birajte piće u staklenim bocama ili pak limenkama. Svakako je to bolja opcija od plastike. Za kraj, kad će gosti biti na odlasku podijelite svakome ono što je ostalo od hrane kako ju ne biste bacali, a svima će nakon tuluma dobro doći gotov ručak drugi dan.

Dekoracije

Za blagdansko okupljanje podrazumijeva se i blagdansko ozračje puno ukrasa, lampica, ali i pokona. Vi ovaj domjenak učinite posebnim tako što ćete dekoracije napraviti sami s onim što već imate kod kuće ili prije otiđite u prirodu i naoružajte se češerima, granjem i drugim plodovima iz prirode koji mogu izgledati prekrasno na vašem domjenku. Također, ako već morate kupiti neke dekoracije, neka one primjerice budu biljke koje će vam ostati u domu ili uredu i nakon veselog domjenka, a mi vam donosimo popis biljaka koje uspijevaju i nakon Božića.

Pokloni

Mnogi se tijekom božićnih druženja daruju poklonima. Nerijetko to predstavlja slatke muke ne znajući što kupiti. Dogovorite se s prijateljima ili kolegama da to bude neka sitnica, ali primjerice iz second hand trgovine ili da svatko nešto izradi sam. Bit će puno zabavnije od toga da nosite skupocjene stvari koje će mnogi nakon tog dana zaboraviti. Također, zamatanje poklona isto može biti kreativno. Primjerice, u neki novinski papir sa zanimljivim naslovima i člancima ili pak u neki komad odjeće.

Pribor

Iako vam se čini zgodnije za ovakve prigode kupiti pribor za jednokratnu upotrebu, budite odgovorni i zabranite plastiku na domjenku. Budite kreativni i primjerice skupite ranije staklenke koje mogu poslužiti kao čaše, ali i kao zdjelice za juhu. Umjesto papirantih salveta ako možete birajte one krpene koje ćete kasnije moći očistiti i spremiti za iduće druženje. Odaberite papirnate slamke ili one za višekratnu upotrebu, a u konačnici ako “zaružite” do sitnih jutarnjih sati, suđe u vidu tanjura, žlica, noževa i vilica za pranje može sačekati i sljedeći dan.

Odgovorno s otpadom

Čak i ako napravite sve ovo što smo vam iznad savjetovali, uvijek će se na kraju zabave naći smeća kojeg treba skupiti i baciti. Budite odgovorni prilikom čišćenja dan nakon. Razvrstajte pravilno svaki dio otpada kako kasnije ne bi sve završilo u miješanom otpadu gdje nekim stvarima tamo nije mjesto.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.