pexels-viktoria-alipatova-2130165

Sutra je dan zimskog bicikliranja: Umjesto autom, na posao se odvezite biciklom, dijelit će se i nagrade

GREEN_300_listici_sredina

Brojni benefiti za okoliš i zdravlje

Da je biciklirati moguće i zimi, pokazuje odaziv na inicijativu povodom Međunarodnog dana zimskog bicikliranja, kada ljudi diljem svijeta na posao odlaze biciklom.

Umjesto u automobil, autobus ili tramvaj, sutra prije posla sjednite na bicikl i odvezite se na posao. Poruka je to Sindikata biciklista povodom Međunarodnog dana zimskog bicikliranja koji se obilježava sutra.

“Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 10.2. sjednite na bicikl na putu do posla ili škole, pokažite sebi i drugima da se to ipak može”, poručili su iz Sindikata ističući pritom da će sutra u ranim jutarnjim satima negdje u Zagrebu dijeliti zimske poklone koje je omogućio Decathlon. Lokacija je kao i uvijek tajna.

Ova je inicijativa krenula iz Kanade 2013. godine i održava se u gradovima diljem svijeta svake godine, drugog petka u veljači. Zagreb je čak 2015.,2016. i 2017. godine odnio titulu pobjednika s najviše građana koji su se taj dan odvezli na posao biciklom. No, ove godine neće se prikupljati prijave niti će biti međunarodnog natjecanja. Umjesto toga, pozivaju sve da pomognu u humanitarnoj kampanji pod nazivom #BikesForUkraine.

Dobro za okoliš i vaše zdravlje 

“Polako ispraćamo zimu i podsjećamo da je važno kretanjem na vlastiti pogon očuvati fizičko i mentalno zdravlje, smanjiti upotrebu automobila zbog zagađenja, gužvi i buke koju uzrokuje i rasteretiti javni prijevoz. Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday, #winterbiketoworkdayZG, #winterbiketoworkdayHR”, objavili su iz Sindikata.

Osim što je jedna od oblika održivog prijevoza pa tako ne šteti okolišu, bicikl je odličan i za zdravlje, održavanje kondicije i sagorijevanje kalorija. Dodatan bonus je, kada ga gubite, više praktički nemate dodatan trošak. Potiču stoga iz Sindikata da sutra automobil ili drugo prijevozno sredstvo zamijenite biciklom i svojim primjerom pokažate da se biciklirati može i zimi. Toplo se obucite i ne zaboravite podijeliti fotografije!

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.