Super hrana koju moraš imati u kuhinji

GREEN_300_listici_sredina

“Super” hrana ne leti po zraku i ne spašava ljude poput Supermana, ali nije daleko od titule junaka.

Iako najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice, postoji nekoliko supernamirnica koje prednjače kada je u pitanju savršena nutritivna slika.

Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice, koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata odnosno samo jednog nutrijenta iz široke porodice antioksidansa, vođa u borbi protiv slobodnih radikala. Zapravo, u borbi protiv bolesti kojima smo okruženi svakodnevno – od bolesti srca, kosti do Alzheimera i raka.

Jedna od prvih takvih jest spirulina. Vodeći stručnjaci od davnina pretražuju mora i jezera u potrazi za algama i biljkama koje mogu koristiti kao izvorni učinkoviti dodaci prehrani. Jedna od takve „super hrane 21. stoljeća“ je i spirulina.Ta mikroalga, koja se već odavno uzgaja zbog svojih posebnih svojstava, jedna je od najboljih izvora proteina na zemlji (čak 70% bjelančevina). Osim toga istraživanja potvrđuju da spirulina pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i ovisnost o slatkome, zbog čega je hrana broj jedan za dijabetičare i osobe, koje žele smršavjeti.

Na vašoj polici “super” hrane svakako se mora naći i Maca. Maca je peruanski korijen poznat kao „ginseng s Anda“. Bogata je vitaminima B3, B2, B1 i mineralima: željezom, kalijem i fosforom, popravlja raspoloženje, podiže energiju, djeluje kao adaptogen pa štiti od utjecaja stresa, a postala je planetarno popularna nakon znanstvenih dokaza da balansira hormone, briše simptome PMS-a i menopauze te pomaže u borbi protiv neplodnosti. Osim toga, u obliku praha se može konzumirati s toplim mlijekom poput kakaa pa čak i raditi energetske pločice.

Koliko je kakao “wow”govori samo jedna činjenica – čitavi plod kakaa je jestiv. Od pulpe kakaa mogu se raditi sokovi, a od ploda kakao maslac, prah ili kakao zrna. Supernamirnica u svakom smislu te riječi sadrži hormone sreće dopamin i serotonin, koji utječu na smanjenje stresa i depresije te povećanje pamćenja i koncentracije. Osim toga, kakao je bogat antioksidansima koji utječu na poboljšanje zdravlja, a prednjači velikom količinom željeza pa se zbog toga preporučuje se i u veganskoj prehrani te anemičnim pacijentima. Torta s kakaom, topli kakao napitak, puding s malo kakaa… Vaši omiljeni deserti zapravo su “super” hrana.

Kakao

Na popis najvećih junaka među “super” hranom moraju se uvrstiti i acai bobice. Zahvaljujući visokom sadržaju antocijanina, acai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svijetu. Znanstvena istraživanja pokazuju kako uključivanje ovih bobica u prehranu smanjuje oksidativni stres u organizmu čime se smanjuje mogućnost pojave cijelog niza različitih bolesti poput ateroskleroze i raka. Kako? Zbog izraženog antioksidativnog potencijala koji potječe od oleinske kiseline te brojnih fitokemikalija; antocijanina, epikatehina, ferulinske, benzojeve, elaginske i galne kiseline.

Acai bowl

S obzirom na današnji stil života, bitno je sve glasniji naglasak staviti na zdravlje i brigu o sebi. “Hrana je lijek”, smatraju brojne kulture, a da je tome tako potvrđuje činjenica da se sve više ljudi okreće zdravoj prehrani kao sredstvu liječenja mnogih bolesti i simptoma umjesto tradicionalnih lijekova.  Superhrana je unazad nekoliko godina zadobila brojne sljedbenike zdravog načina života, a ove četiri namirnice tek su početak zdrave priče, koju svijet sve više čita.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.