Stavili smo na izazovan test TikTok trikove za čišćenje: Evo što nas je oduševilo, a što razočaralo

GREEN_300_listici_sredina

Prirodne metode čišćenja

Odlučili smo na test staviti najgledanije TikTok trikove za čišćenje. Postupali smo po uputama TikTokera, samo neki su naši slučajevi bili 'teži", a neki čak vrlo izazovni. Nekim smo se trikovima oduševili, a neki su nas malčice i razočarali.

Trend na društvenim mrežama su “How to do” videoklipovi koji su prepuni raznih savjeta o tome kako izgraditi kuće, kako nahraniti bebe, kako na prirodan način tretirati svoje tijelo, pripremiti zdrave obroke ili kako prirodnim sredstvima očistiti neke kritične točke u domaćinstvu. Stoga, mi smo odlučili napraviti mali test najgledanijih trikova za čišćenje koji su objavljeni na TikToku i provjeriti kako funkcioniraju u stvarnom životu.

No nismo uzeli neke lagane slučajeve. Odabrali smo pećnicu, koja je bila prilično prljava, sa starim zagorenim i masnim naslagama, testirali smo uklanjanje neugodnog mirisa iz odvoda, uklanjanje dlaka s fotelje, čišćenje tave koja je imala “stare” naslage, koje nisu odlazile redovitim pranjem, i uklanjanje kamenca sa slavine. Evo kako su TikTokeri prošli na našem testiranju.

Čišćenje pećnice alkoholnim octom, sodom bikarbonom i deterdžentom za suđe

Korisnica TikToka Gia Pendergast objavila je video u kojem objašnjava kako napraviti jednostavnu pastu za čišćenje prljave pećnice. Trebate pomiješati pola šalice sode bikarbone, pola šalice alkoholnog octa i pola šalice tekućeg deterdženta za suđe i umiješati ih u gustu pastu.

@giapendergast

#diy #cleaninghacks #kitchen #allnatural #clean #hack #home #fyp #tips

♬ original sound – Gia Pendergast

Potom namažete unutrašnjost pećnice i ostavite da djeluje dva do tri sata i obrišete mokrom pa suhom krpom.

Mi smo uzeli jako težak slučaj, kao što se vidi na priloženim fotografijama. Pećnica je bila obložena i starijim naslagama masnoće.

čišćenje pećnice alkoholnim octom

Pastu smo pripremili po uputama i nanijeli na unutrašnjost pećnice. Ostavili smo da djeluje, prema uputama. Nakon što smo pričekali, kod nas nije bio slučaj da smo jednostavno mogli mokrom krpom ukloniti pastu, zajedno s prljavštinom, već smo neko vrijeme proveli ribajući naslage.

Ispiranje sode bikarbone i prljavštine, predstavljalo je veći izazov i oduzelo nam dosta vremena. Bilo je teško doći do glatke površine i maknuti sodu bikarbonu sa stijenki jer se posušila i počela “trusiti”. Možda je bilo bolje da smo je usisali usisavačem.

Nakon što smo konačno isprali pećnicu, rezultat nije bio očekivani. Oni starije, zagorene nečistoće nisu se mogle ukloniti, ali novije masnoće su otišle. Dakle, pećnica se nije besprijekorno sjajila!

Ocjena: Razočaranje! Daleko od očekivanog rezultata!

Čišćenje kamenca pomoću alkoholnog octa i vrećice

Sljedeći test bio je uklanjanje kamenca sa slavine pomoću alkoholnog octa, vrećice i gumice. Proces je vrlo jednostavan. U vrećicu nalijete alkoholni ocat i vrećicom je pričvrstite za slavinu.

@jaquiexoxo93

How to clean your faucet!🧼🚰🧽 Use vinegar in a ziplock bag and i left it on for 2 hours and the results where amazing!😱😊 #cleaningtiktok #cleanwithme #cleaningmotivation #cleaningasmr #cleaningasmr💕🧼🧽🧻 #fyp #foryoupage #howtocleanyourfaucet #asmr #cleaning #beforeandafter #housekeeper

♬ Happy Up Beat (Medium) – TimTaj

Vratite se nakon sat do dva, maknete vrećicu i starom četkicom za zube uklonite kamenac.

Mi smo odabrali slavinu koja je vrlo osjetljiva, crne boje, i koja se može oštetiti ako je ribate abrazivnim dijelom spužvice. Napunili smo vrećicu alkoholnim octom i pričvrstili sve gumicom za slavinu.

 

čišćenje slavine alkoholnim octom

Kao što je vidljivo na fotografijama, nakon što smo uklonili vrećicu, kamenac je jednostavno nestao. Rezultat koji smo dobili daleko je nadmašio naša očekivanja.

Ocjena: Oduševljeni smo! Rezultat je daleko nadmašio očekivano!

Uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca gumenom rukavicom

Korisnica TikToka Felicia Wilson savjetuje pratitelje da ne troše novac bezveze kupujući kojekakve trake koje na sebe lijepe dlake od kućnih ljubimaca jer ih savršeno može ukloniti obična gumena rukavica, koju ste možda prije koristili za čišćenje.

Felicia ima mačke pa je trik odlučila demonstrirati na ležaju svoje kućne ljubimice. Kako je ona pokazala, rukavica je pravo čudo u uklanjanju dlaka.

@feliciawilson_85

Stop buying that stuff🤣

♬ original sound – The Real Life Snow White

Mi smo ovaj trik testirali na fotelji, na kojoj se odmaraju dva psa. Kako baš nije vrijeme mijenjanja dlake, ovdje nismo imali puno za čistiti, ali smo ipak htjeli isprobati učinkovitost.

dlake pasa

Znači, rukavica je savršena za uklanjanje dlaka, ali ne samo dlaka, zahvaćene su i neke mrvice i prašina koje nismo odmah primijetili, tek kada smo rukavicom napravili mali smotuljak nečistoće.

Ocjena: Oduševljeni smo! Rezultat je nadmašio naša očekivanja!

Protiv lošeg mirisa iz odvoda u sudoperu

Iako je korisnica radila na uklanjanju mirisa iz odvoda koji mi u Hrvatskoj nemamo, a to je onaj u koji možete baciti ostatke hrane pa ih usitniti i oni odu u kanalizaciju, ipak smo odlučili testirati ovu metodu jer se iz odvoda osjetio neugodan miris i protok vode je bio slab.

 

@partyideas4you

Be sure to clean it weekly😘😘😘#lifehacks #lifehack #homehack #homehacks #tiktokmademedoit #dailyhacks #tipsandtricks #cleaninghacks #sinkclean #cleantok #clean

♬ Mr. Clean – Yung Gravy

No kod nas nije sve proteklo glatko. Kada smo usuli sodu, ulili alkoholni ocat i isprali vrućom vodom, nastao je kaos. Došlo je do suprotnog učinka – začepljenja sudopera. Vjerojatno je reakcija sode bikarbone i alkoholnog octa potisnula zapravo stvorila čep, otapajući masnoće koje su se nataložile po odvodu.

 

odštopavanje sudopera

U pomoć smo morali “pozvati” gumu za odštopavanje. Kada smo čep protjerali kroz cijevi, ili što god da se dogodilo u tamnim bespućima odvoda, još nekoliko smo puta morali ubacivati sodu, ocat i vruću vodu dok nismo dobili čist i protočan odvod.

Ocjena: Možda smo ovu metodu upotrijebili na pravi način pa se suzdržavamo ocjene. U konačnici, nestao je i miris i začepljenje, ali je trebala dodatna alatka!

Zagorena i masna tava

Korisnik @ramdeep.oshan demonstrirao je čišćenje masne i zagorene tave. Dakle, soda bikarbona, pa krupna sol, pa premažete tekućim deterdžentom za suđe, stavite papirnate ubruse, zalijete alkoholnim octom i pustite da odstoji. Nakon sat ili dva, maknete ubruse i – čarolija!

@ramdeep.osahan

Easy home trick 😳😳 #foryou #foryoupage #diy #ramdeeposahan

♬ 1,2,3,4 (One, Two, Three, Four) – Fun Elektro Mix – Funbeat

Nasreću, crnu tavu kao što je imao korisnik, nismo našli, ali smo uzeli najprljaviju moguću. Sve smo napravili po protokolu.

čišćenje tave

Maknuli smo ubruse, ali smo morali ipak malo ribati, i naše naslage nisu sve otišle s tave. Pa, recimo, 60 posto jest, kao što se vidi na fotografijama. Uzimamo u obzir da je možda riječ o drugoj vrsti nečistoća i da je naša tava već malčice oštećena pa ćemo biti blagi u ocjenjivanju.

Ocjena: Približan rezultat! Treba dati ovoj metodi još koju šansu, na drukčijoj vrsti nečistoća.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.