kaizen-nguy-n-jcLcWL8D7AQ-unsplash

Sretan vam Svjetski dan bez slamki!

GREEN_300_listici_sredina

Prestanite ih koristiti i preostalih 364 dana u godini

Plastične slamke ugrožavaju život na našoj planeti! Koriste se svega nekoliko minuta, a često završe odbačene negdje u prirodi gdje ostaju nekoliko stotina godina.

Danas je Nacionalni dan “skip a straw”, dan kada plastične slamke trebaju dobiti samo jedan odgovor. NE.
Uvijek pada na četvrti petak u veljači i podsjetnik je na to koliko je važno odmaknuti se od upotrebe jednokratne plastike za jednokratnu upotrebu u našem svakodnevnom životu.

Koliko je ovakav dan (koji je uveden tek 2017. godine) bio potreban govore šokantne činjenice o slamkama od plastike pa iduće redove pomno pročitajte i razmislite zašto bi ih trebalo preskočiti barem danas.

  • Procjenjuje se da Amerikanci svakodnevno koriste 500 milijuna slamki, što znači da bi, ako bi svi podržali Dan preskakanja slame, to bilo 500 milijuna manje slamki koje se danas bacaju.
  • Toliko slamki napuni 127 školskih autobusa i čak 2,5 puta zaokruži opseg Zemlje.
  • Plastične slamke spadaju u Top 10 pronađenog otpada u oceanima (uz plastične boce, cigarete, limkenke…).
  • Plastične slamke onečišćuju naše rijeke i plaže, naša mora i oceane no najgore od svega, odgovorne su za smrt brojnih morskih životinja
  • Procjenjuje se kako se svakog dana u svijetu koristi i baca jedna milijarda jednokratnih plastičnih slamki, a do uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih proizvoda u pojedinim zemljama EU-a, Europljani su godišnje koristili nevjerojatnih 36 milijardi slamki (Samo u Francuskoj svaki se dan jednokratno koristilo 8,8 milijuna slamki!).

Pomislite na ove podatke svaki put kada (i ako ih još uvijek) koristite! Sretan vam Svjetski dan bez slamki! Prestanite ih koristiti i preostalih 364 dana u godini!

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.