pexels-karolina-grabowska-4210338

Kako je bambus uspio izbaciti brojnu nepotrebnu plastiku iz vašeg doma

GREEN_300_listici_sredina

Izbacite staru četkicu i kupite onu od bambusa, za početak

Ekološka osviještenost je koncept koji se gradi polako, ali sigurno u sadašnjosti kao i generacijama koje tek dolaze. Cijelu paletu potrepština koje svakodnevno koristimo u životu moguće je okrenuti na ekološku i bolju varijantu - uz pomoć bambusa.

Europska unija još je prije nekoliko godina donijela odluku s kojom je najavila početak borbe za prirodu i okoliš. Prema direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, od 2021. zatvorit će se tržište za jednokratne plastične proizvode i to u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative. Primjerice, iako su plastične dugačke čačkalice – pikalice u fast foodovima bile standard, one od bambusa zamijenile su ih u gotovo svim takvim ugostiteljskim objektima. S vremenom, mnoge će se plastične jednokratne (nepotrebne) stvari zamijeniti boljim alternativama.

No zašto je bambus bolji?

Za početak, za njegov uzgoj nisu potrebni pesticidi niti herbicidi, a ima i prirodno antibakterijsko svojstvo. Ono što je svakako najveća prednost ove biljke jest činjenica da u jednom danu može narasti i do jednog metra što ga čini biljkom koja je svakodnevno spremna na sjetvu bez narušavanja prirodne flore i harmonije. Također, u usporedbi s drugim biljkama, u atmosferu ispušta do 35% više kisika.

S obzirom na toliko pluseva, koje bambus zaslužuje, i na to da je s njime uistinu najjednostavnije i najekonomičnije zamijeniti plastiku, vrijeme je da bambus postane dio vašeg kućanstva. Krenite, primjerice, od posteljine. A završite s odabirom četkice za zube od bambusa ili šalice.

Posteljina

Sve više ljudi kupuje posteljinu od bambusovih vlakana što ne čudi, jer ima nekoliko prednosti pred pamučnom. Prije svega, takva je posteljina više eco, jer uzgoj bambusa ne zahtijeva upotrebu pesticida i umjetnih gnjojiva, a treba mu i jako malo vode. Također, tkanina od vlakana bambusa je biorazgradiva je i raspada se poput svih organskih materijala te ne ispušta štetne plinove u okoliš. No osim toga, ima i drugih, praktičnih prednosti pa je tako takva posteljina izvrsna za termoregulaciju i ono najvažnije – bambusova posteljina je i antibakterijska.

Pribor za jelo

Jednokratno posuđe od bambusa dobar je izbor za vašu obitelj, vaše goste i naš planet. Tanjuri, posude, pribor za jelo i drugi jednokratni pribor od bambusa garantiraju 100% biorazgradivost. S obzirom na način proizvodnje, u potpunosti će se razgraditi za 2-6 mjeseci. Osim toga, ovaj je pribor jači od drvenog, prirodno ne zadržava mrlje i ima antimikrobna svojstva.

U ovu kategoriju spadaju i slamke. Čiste se prokuhavanjem u vodi u trajanju od 10 minuta, a nakon sušenja mogu se ponovno koristiti.

Flasteri

Izrađeni su od organskog bambusa i u potpunosti su razgradivi, ovi flasteri odlična su kućna “prva pomoć”. Jedan od najpoznatijih brandova Patch, u svojoj ponudi ima ekološke flastere za žuljeve, rane i porezotine te ih je moguće kupiti u Hrvatskoj. Radi se o biorazgradivim i hipoalergenskim flasterima obogaćenim kokosovim uljem koje je pogodno za ogrebotine, s aloe verom za opekotine ili pak crnim čarobnjakom, aktivnim ugljenom za uklanjanje nečistoća iz rana. Odlični su za osjetljivu kožu, a pored svih dobrobiti neki imaju i zanimljive printeve.

Šalice, shakeri i termosice

Zašto bi ste svoju kavu za van nosili u plastici?

Zašto još uvijek koristite shakere koji brzo poprimaju miris tekućine koju ste pili nakon treninga?

Ovakvi proizvodi od bambusa odličan su odabir ako želite brinuti o okolišu, a i sigurni za korištenje kod djece, jer nema štetnih kemijskih spojeva kao neke vrste plastike.

Pribor za higijenu

Četkice za zube, štapići za uši, toaletni papir. Sve to izvedivo je uz pomoć svemogućeg bambusa. Četkica za zube od bambusa i s vlaknima koja ne sadrže BPA idealna je za sve koji vole pametan dizajn koji uz to čuva i okoliš. Drške su takvim četkicama napravljene od 100% biorazgradivog bambusa, dok su štapići izrađeni od bambusa i organskog pamuka što je, također, sjajan odabir za očuvanje okoliša.

Zapamtite, priroda nam je sve dala. Ponekad stvarno nije potrebno da brojne “sitnice” koje koristimo svakodnevno proizvodimo kemijskim putem.

 

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Patch Facebook Page / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.