pexels-jana-15747443

Snježna kraljica se nekada održavala bez ijedne pahulje prirodnog snijega, a sada je i otkazana

GREEN_300_listici_sredina

Možda dogodine

I u regiji su imali problema - Maribor je upravo zbog nepogodnog vremena ostao bez svoje Zlatne lisice.

Već nekoliko godina uvjeti na Sljemenu nisu najpovoljniji za održavanje natjecanja Snježna kraljica, a na početku ove godine je jedna od utrka čak i otkazana zbog premalo snijega i previše visokih temperatura. A sada je FIS na sjednici u Zürichu i službeno odlučio da se u nadolazećoj sezoni utrke Svjetskog kupa neće održavati u Zagrebu, izvijestio je Hrvatski skijaški savez.

Ova se promjena događa nakon 19 godina, koliko se Snježna kraljica održavala na Sljemenu. No ne radi se o neprekinutih 19 godina – 2014. i 2016. uopće nije bilo utrka, također radi vremena, a u posljednje su se dvije godine, za razliku od prije, održale samo ženske utrke.

Veliki peh

U Hrvatskom skijaškom savezu vjeruju kako će se Sljeme i Snježna kraljica ponovno naći na popisu lokacija, i to za narednu sezonu, 2024./2025.

“Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku”, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

Inače, utrke su se ponekad organizirale i bez ijedne pahulje prirodnog snijega.

Primjera sličnih ovome je bilo i u regiji – Maribor je ostao bez svoje Zlatne lisice, upravo zbog promjena u vremenu.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.