amadej-tauses-sKPeKYGZH5U-unsplash

Slovenski Bled i Gorje su prve općine u Europi sa zero waste certifikatom

GREEN_300_listici_sredina

Svaka pohvala!

Bled i Gorje su prve dvije općine u Europi koje su uspjele dobiti zero waste certifikaciju s dvije zvjezdice nakon što su ispunili zahtjeve certifikacijskog standarda procijenjenog od strane belgijskog pokreta Zero Waste Europe.

Iako turizam ostavlja snažan trag na obje općine, Gorje i Bled su zajedno sa slovenskom ekološkom organizacijom Ekolozi bez granica (Ekologi brez meja) uspjeli provesti više od 40 mjera za poboljšanje upravljanja resursima i svijesti, napominje Mission Zero Academy (MiZA), nevladina udruga za zaštitu okoliša. Dvije zvjezdice znače da općine premašuju europske ciljeve, sa širokim rasponom mjera za sprječavanje nastanka otpada, ponovnu upotrebu i recikliranje, kao i angažman s različitim sudionicima kako bi se olakšao njihov prijelaz na nulti otpad. Ove dvije općine su povećale stope odvojene naplate sa 7% i 11% na 75% odnosno 71%. Unatoč gotovo udvostručenom broju turista, Bled i Gorje smanjili su količinu zaostalog otpada po turistu za 16%.

Kroz suradnju s hotelima, kampovima i drugim pružateljima smještaja, obje općine veliku pozornost posvećuju podizanju svijesti svoje ciljne publike o odgovornom gospodarenju otpadom i korištenju resursa, promičući zelene prakse kao što je pijenje vode iz fontana, a ne plastičnih boca. Od 2018. godine u Općini Bled djeluje i Centar ponovne upotrebe Škart koji je u 2019. dao novi život 3790 proizvoda. Još jedan uspješno odrađeni projekt je eko radionica koja je učila ljude kako da sami naprave organska sredstva za čišćenje i kozmetiku koja je održana u okviru Europskog tjedna smanjenja otpada.

Zero Waste Cities certifikacija

Certifikacija Zero Waste Cities (ZWC) je europski standard za certifikaciju kojeg je razvila nevladina organizacija Mission Zero Academy (MiZA) i pokreće Zero Waste Europe, a ima za cilj ubrzati tranziciju na nulti otpad u europskim gradovima i implementaciju kružnog gospodarstva na lokalnoj razini. Certifikat daje priliku europskim općinama da certificiraju svoje putovanje bez otpada, obvezujući se na ambicioznije kružne ciljeve, implementirajući zelenije i održivije politike i rješenja u smanjenju otpada i upravljanju i promicanju praksi kružnog gospodarstva na lokalnoj razini. Općine koje žele dobiti certifikat dobivaju stručne mentore i usluge temeljene na podacima koje su posebno osmišljene za optimizaciju provedbe lokalnih strategija nultog otpada.

ZWC certifikacija se temelji na sustavu bodovanja koji uključuje obvezne kriterije i kriterije temeljene na bodovima te se sastoji od 5 koraka: izražavanje interesa, predanost kandidata, implementacija, certifikacija i godišnja poboljšanja. Program može dodijeliti do pet zvjezdica kao rezultat revizija koje se provode svake tri godine. Kriteriji temeljeni na bodovima boduju se ovisno o ambicijama i učinku svake provedene politike. Kombinacija ovih točaka zajedno definira razinu certificiranja općine i njezin naknadni broj zvjezdica. I Bled i Gorje pokazuju vodstvo u gospodarenju otpadom i resursima te imaju jasnu strategiju poboljšanja koja će zasigurno dovesti do još više zvijezda u budućnosti. Certifikacija je i alat za prepoznavanje europskih općina s najboljim učinkom, kao i popis obveza za svaku lokalnu vlast koja želi okvir nultog otpada koji slijedi i prilagođava se njihovom kontekstu. Ovo je revolucionaran korak naprijed i evolucija rada sa zajednicama i gradovima koja uz pomoć ovog neovisnog sustava certificiranja vodi općine na njihovom putu prema nultom otpadu.

Zero waste gradovi

Zero Waste gradovi imaju veće stope odvojenog prikupljanja i proizvode manje otpada od prosjeka EU. Prema MiZA-i, stope odvojene naplate 462 općinske vlasti kreću se od 7% do 93%. Vidljiv je izravan pozitivan utjecaj ovih gradova i općina, jer oni u prosjeku odvojeno prikupljaju 67% čvrstog komunalnog otpada, što je iznad cilja EU-a za recikliranje od 55% za 2025., kažu u MiZA-i. Osim toga, podaci pokazuju da se u navedenim mjestima u prosjeku proizvede 438 kg komunalnog otpada po stanovniku, dok je prosjek EU za 2020. 503 kg.

Marko Košak, koordinator programa za otpad u Zelenoj akciji, MiZA-in revizor je među prvima čestitao općinama na ovom uspjehu i pozvao druge na isto: “U ime Mission Zero Academy (MiZA) od srca čestitam općinama Bled i Gorje što su postali prvi europski gradovi s Zero Waste certifikatom! Ovo je veliko priznanje za njihov uspješan rad i stalno usavršavanje prema čistom i zdravom društvu. Gorje i Bled spremni su se popeti još više na ljestvici koju su postavili. Pozivamo i druge slovenske i europske općine da prihvate ovaj izazov i slijede: to će donijeti ogromne koristi i za okoliš i za kvalitetu života zajednica”.

Certifikacija Zero Waste Cities je prvi program certificiranja u svijetu i bit će ključan za ubrzavanje prijelaza Europe na nulti otpad na lokalnoj razini, a mi se nadamo da će i drugi gradovi krenuti njihovim stopama i prihvatiti izazov da poboljšaju gospodarenje otpadom i resursima koji će finalno dovesti do poboljšanja kvalitete života sviju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.