277440018_1455367621550088_9162647137500536647_n

BOSCH DONOSI

Za iduće putovanje odlučite se za otkrivanje jednog od najljepših i najčišćih krajolika u Europi…

GREEN_300_listici_sredina

Biciklom kroz Europsku Amazonu

Ako ste u potrazi za aktivnim odmorom, zašto se ne biste uputili u prirodnu oaza koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju? Biciklirajući otkrijte čaroban prirodni svijet Europske Amazone, najvećeg zaštićenog riječnog područje u Europi.

Rijeke Mura, Drava i Dunav teku kroz pet zemalja i čine zeleni pojas dug 700 kilometara koji povezuje gotovo milijun hektara jedinstvenog područja prirodne i kulturne baštine koji je postao prvi svjetski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država. Taj jedinstveni riječni krajolik uspio je zadržati nevjerojatnu biološku raznolikost unatoč brojnim promjenama koje je uzrokovala ljudska aktivnost, a može se pohvaliti i nizom rijetkih staništa poput velikih poplavnih šuma, riječnih otoka, šljunčanih i pješčanih obala, rukavaca i mrtvica. Ta su staništa dom najveće populacije orlova štekavca u Europi i utočište mnogih drugih ugroženih vrsta poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i nekih ranjivih vrsta riba poput kečiga. Zemlje koje projekt Europske Amazone povezuje su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija. Hrvatski dio Europske Amazone prostire se tokom rijeke Mure te od ušća Mure u Dravu dalje tokom rijeke Drave do njenog ušća u Dunav. Taj prostor već desetak godina nosi naziv Regionalni park Mura-Drava.

Mnogi ovo područje nazivaju jednim od najljepših i najčišćih krajolika u Europi kojeg karakterizira bogat životinjski i biljni svijet. Najbolji način da otkrijete sve ljepote ovog područja je kroz Biciklističku stazu Amazon of Europe koja vam nudi jedinstvenu priliku za biciklistički odmor, prateći prirodne meandre rijeka Mure, Drave i Dunava, u dužini od više od 1250 km. Vožnjom bicikla možete u potpunosti zaroniti u čaroban svijet Europske Amazone, a pri tome ne zagađujete okoliš i ne ometate prirodu i sav život u njoj. Ovo prijevozno sredstvo omogućuje da u kratkom roku vidite puno toga dok istodobno pruža mogućnost da vam ništa ne promakne.

Biciklistička tura vodi vas uz obje strane ovih rijeka, na sjevernim i južnim rutama. Biciklirajte kroz beskrajne poplavne nizine i slikovite kulturne krajolike u pet zemalja, gdje priroda ne poznaje granice. Vozite biciklom duž tri rijeke u 27 etapa i pratite biciklističke staze kroz debeli hlad tajanstvenih šuma i osvježavajuće plave boje drevnih rijeka i močvara. Vaša biciklistička avantura vodi vas kroz svjetski poznata zaštićena područja, poput Nacionalnog parka Dunav-Drava i Nacionalnog parka Kopački rit. Putem ćete uočiti karizmatičnog bjelorepog orla ili iznimno rijetku crnu rodu te susresti kornjače ili vidre. Obogatite svoj biciklistički odmor plovidbom kanuom, jahanjem konja ili promatranjem ptica. Na kraju dana uživajte u autentičnom gostoprimstvu mještana, opustite se u toplicama i kušajte nezaboravno ukusnu domaću kuhinju.

Osim jedinstvenog doživljaja, ovim aktivnim odmorom podupirete programe očuvanja prirode u regiji. Naime, cilj je stvoriti održivu eko-destinaciju u suradnji s turističkim organizacijama, pružateljima usluga, općinama, regijama i zaštićenim područjima kako bi se potaknuo uravnoteženi lokalni razvoj. Kada projekt zaživi u punom sjaju, dijelom prihoda financirat će se projekti zaštite ugroženih životinja i njihovih staništa.

Osim da sami posjetite Europsku Amazonu i pomognete lokalnoj zajednici, postoje i drugi načini na koji možete podržati njezino očuvanje. Možete pratiti brojne akcije WWF Adrije, a jedna od njih je i posvajanje male čigre čime podupirete rad organizacije na terenu. Oni rade na obnovi rijeka, uspostavljanju prirodne riječne dinamike te zaštiti staništa ključnih riječnih vrsta.
WWF Adria je svojim hvalevrijednim djelovanjem potaknula i druge da pomognu, a među njima je i tvrtka BSH kućanski uređaji d.o.o. s brendom Bosch. Naime, u želji da probude svijest svojih kupaca i šire javnosti o ovom važnom projektu za Hrvatsku, ali i cijelu regiju, Bosch je u suradnji s WWF Adria pokrenuo kampanju Bosch za Europsku Amazonu.

U kampanji koja traje do kraja 2022. godine, kupnjom Bosch perilice posuđa ili iDOS perilice rublja, Bosch će dio iznosa donirati projektima očuvanja područja Europske Amazone u Hrvatskoj. Ove perilice posebne su po tome što prilikom korištenja troše što je manje moguće vode, a znamo koliko je voda važan resurs. Tako Bosch perilice posuđa koriste samo 9,5 litara vode po ciklusu, a u konačnici s njom štedite 30,5 litara vode po ciklusu u odnosu na klasično ručno pranje posuđa. Pametna perilica rublja i-DOS precizno dozira deterdžent, omekšivač i vodu, točnije štedi do 10 litara vode po ciklusu. 

Za iduće putovanje upustite se u avanturu otkivanja iznimne ljepote rijeka Mure, Drave i Dunava, izgubite se i ponovno pronađite u iskonskoj prirodi Europske Amazone.

PHOTOS BY: WWF Adria; amazon-of-europe.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.