michael-wilson-jld4MmOc4Uk-unsplash

Sjajne vijesti: U ovom gradu svi će morat staviti solarne panele

GREEN_300_listici_sredina

Obnovljivi izvori energije

Japan je inače peti najveću svjetski emiter ugljika, zbog čega se ova azijska država obvezala postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine. To će pokušati učiniti postavljanjem solarnih panela.

Sve nove kuće u japanskoj prijestolnici moraju, nakon travnja 2025. godine, instalirati solarne panele za smanjenje emisija ugljika u kućanstvu, javlja Reuters. Riječ je o novoj uredbi koju je u četvrtak usvojila lokalna vlast Tokija. Na ovaj način žele prepoloviti emisije stakleničkih plinova do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 2000. godine. Japan je inače peti najveću svjetski emiter ugljika, zbog čega se ova azijska država obvezala postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine. Međutim, problem je činjenica da se u potpunosti oslanjaju na toplinsku energiju na ugljen nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

“Osim postojeće globalne klimatske krize, suočavamo se s energetskom krizom zbog rata Rusije i Ukrajine. Nema vremena za gubljenje“, rekla je Risako Narikiyo, članica Koikeove regionalne stranke, na skupštini u četvrtak. Ovaj pothvat zahtijevat će više od 50 građevinskih tvrtki koji će na sve nove domove ugraditi solarne ploče. Guverner Tokija, Yuriko Koike, primijetio je prošlog tjedna da trenutno ima samo četiri posto zgrada u gradu na kojima se mogu postaviti solarni paneli.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.