grant-porter-O7qK1vQY3p0-unsplash

Samovozeći automobili od sada će moći voziti brzinom do 130 km/sat

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li autonomna vožnja olakšati transport?

Međunarodni stručni panel pri Gospodarskom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za Europu pristao je povisiti maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama, priopćio je UNECE.

Međunarodni stručni panel pri Gospodarskom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za Europu pristao je povisiti maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama, priopćio je UNECE. Prema odluci objavljenoj u četvrtak ograničenje brzine za autonomna vozila bilo bi podignuto sa 60 kilometara na sat na 130 km/sat. Također bi bilo dopušteno mijenjanje trake.

Prijedlog još treba potvrditi UNECE-ov Svjetski forum za usklađivanje propisa o vozilima, koji se sastaje od 21. do 24. lipnja, no taj se korak smatra formalnošću. Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest mjeseci. Više od 50 zemalja diljem svijeta članice su sporazuma, uključujući 27 zemalja EU. Sjedinjene Države, Kina i neke druge zemlje reguliraju autonomnu vožnju prema vlastitim standardima.

Trenutačno je automatizirana vožnja ograničena na određene situacije na autocesti, kao što su prometne gužve. U situacijama kao što su tuneli ili led na kolniku, koje automobili automatski otkrivaju putem kamera i senzora, vozače se upozorava i autonomna vožnja se isključuje. Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje računalu. Međutim, prema UNECE-u, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.