roza naslovna

Ribnjak u rezervatu divljine na Havajima postao kao iz Barbie filma: Uzrok je zabrinjavajući

GREEN_300_listici_sredina

Neobične pojave

Čekaju se analize DNK da se točno može utvrditi uzrok neobično ružičaste boje ribnjaka u havajskom rezervatu.

Ribnjak u Nacionalnom rezervatu divljih životinja Kealia Pond, na havajskom otoku Mauiju, početkom listopada promijenio je boju – postao je ružičast. Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi razlog za čudnu nijansu, ali pretpostavljaju da je uzrok vjerojatno suša.

Osoblje rezervata promatra ružičasto jezero još od 30. listopada, a prema uzorcima vode testiranim na Sveučilištu u Havajima, bakterije koje vole sol vjerojatno su odgovorne za živahnu boju. Zato je na snazi upozorenje da se ne ulazi u vodu jezera niti da je se pije.

Halobakterije su vrsta arheja, jednostaničnih organizama, koji se dobro razvijaju u vodama s visokim razinama soli. Slanost u području izlaza ribnjaka trenutno je veća od 70 dijelova po tisući, što je dvostruko veća slanost od morske vode.

Nadležne službe čekaju rezulatate DNK-a kako bi se definitivno identificirao organizam. Suša na Mauiju vjerojatno doprinosi situaciji. Inače, voda u ribnjak dolazi iz potoka Waikapu u kojem je  izgleda prenizak vodostaj.

Ovaj fenomen još se dosad nikad nije dogodio iako je ribnjak prolazio razdoblja duže suše. Ovaj rezervat divljine je močvarno područje koje pruža stanište za gniježđenje, hranjenje i odmor ugroženim havajskim vodenicama, poznatima kao aeo, te havajskim liskama ili alae keokeo. Također je dom migracijskih ptica tijekom zime.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.