Restaurant workers sleep under a fan during a break in central Bangkok, Thailand, Wednesday, April 27, 2016. April in Thailand is typically hot and sweaty but this year's scorching weather has set a record for the longest heat wave in at least 65 years. (AP Photo/Mark Baker)

Toplinski val u svijetu već počeo: Gradovi se ‘prže’ na 54 stupnja, izdano posebno upozorenje

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog klimatskih promjena

Tajlandske vlasti upozoravaju građane da budu svjesni opasnosti od toplinskog udara te da izbjegavaju sve nepotrebne aktivnosti na otvorenom. Paralelno, toplinski val prijeti i drugim azijskim zemljama.

Tajlandske vlasti upozorile su stanovnike u velikim dijelovima zemlje da izbjegavaju nepotrebne izlaske zbog ekstremnih vrućina. Naime, u tajlandskom glavnom gradu Bangkoku nedavno je izmjereno čak 54 stupnjeva Celzijevih!

U nekoliko azijskih zemalja ovaj su mjesec zabilježene rekordne temperature od kada traju kontinuirana mjerenja. Primjerice, u Bangladešu i dijelovima Indije, zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi.

Tajlandske vlasti stoga upozoravaju građane da budu svjesni opasnosti od toplinskog udara te da izbjegavaju sve nepotrebne aktivnosti na otvorenom.

‘Pobjegnem od vrućine u trgovinu’ 

Tajlandsko Ministarstvo za sprečavanje i ublažavanje katastrofa priopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 stupnjeva Celzijevih u najmanje 29 pokrajina.

Građanima se preporučuje maknuti s vrućine zbog opasnosti od toplinskog udara.

“Ponekad se sklonim između 7-11 u trgovinu … da pobjegnem od vrućine”, rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bankoku koji ovih dana gori od visokih temperatura.

Krivac – klimatske promjene

Ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megawatta! Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megawatta u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri. Krivac – klimatske promjene.

“Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme”, rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.