311933095_1520982658346441_482420062366648360_n

Radionice za održiv život u prirodi: Svi koji ‘brijete na selo’, pridružite se off-grideru Nikoli Boriću na druženju pokraj Karlovca

GREEN_300_listici_sredina

Od bijega u šumu do obnove starog imanja

Od ovoga vikenda Nikola Borić, za kojega možemo reći da je svojevrsni guru off-grid života u Hrvatskoj, počinje s radionicama po Hrvatskoj i Sloveniji. Svi oni koji "briju na selo", 17. i 18. lipnja imat će prilike u selu pokraj Karlovca naučiti puno o održivosti, ali se i odlično zabaviti.

Poznati hrvatski off-grider Nikola Borić, koji je prije osam godina odlučio napustiti svoj život u gradu i  odseliti na Papuk, od ovoga vikenda ponovno počinje sa serijalom radionica na temu života na selu i samoodrživosti.

Na svome Facebook profilu Život u šumi, Nikola je objavio datume radionica, a već ovaj vikend možete prisustvovati prvoj, i to u subotu 3. lipnja, u slovenskoj Postojni.

Sljedeće radionice pod nazivom “Brijem na selo” održat će se u selu pokraj Karlovaca od 17. i 18. lipnja, a teme će biti više nego zanimljive svima koje privlači bliska povezanost s prirodom: o životu u šumi i mongolskoj jurti, o bijegu iz grada, obnovi starog imanja, ljekovitom bilju pričaju Nikola Borić, književnik Edo Popović, travarica Tihana Gaćeša-Becker i drugi.

“Ovo vikend druženje namijenjeno je za sve ‘brijače’ i ‘brijačice’ na selo, prirodu, zdraviji i slobodniji život, samoodrživo, svjesno življenje, mir i ljubav “, poručuje Nikola Borić na svome Facebook profilu na kojem ga prati više od 55 000 ljudi.

Životni preokret Nikole Borića u Hrvatskoj nije mogao ostati neprimijećen jer je ovaj bivši atletski trener doista učinio ono o čemu mnogi sanjaju te je svojim primjerom pokazao kako je doista moguće preživjeti od hrane koju samostalno proizvedeš na svome seoskom imanju.

Naime, kada je Nikola tek došao u okolicu sela Kokočak pokraj Orahovice prije osam godina, kako sam kaže, dolazili su ga gledati kao “svjetsko čudo”. Danas ima brojne istomišljenike koji teže samoodrživosti, a i primjećuje da se sve više mladih obitelji odlučuju preseliti iz Zagreba u slavonska sela.

Nikola i njegova djevojka Zorana uspjeli su na svome imanju ostvariti 80% samoodrživosti pa tako u dućan po namirnice ne moraju ići i po tri mjeseca.

“Skoro pa kompletna hrana za naše kućanstvo je s farme, dok neke stvari poput ulja i ribe uzimamo ili mijenjamo s našim prijateljima iz klastera. Od travnja priroda nas časti samoniklim biljem, gljivama, voćem, povrćem i mesom, a i zimnica i sokovi su spremni i na policama. Voda je besplatna također, izvorska za piće, a tehnička iz bunara. Dućan je rijetko i minimalno za kavu, sol, rižu, začine kojih nemamo te sredstva za čišćenje i higijenu koje nismo još uspjeli sami napraviti”, napisao je Nikola na svom Facebook profilu.

PHOTOS BY: Green.hr/Facebook Život u šumi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.