Poznati hrvatski off-grider Nikola Borić, koji je prije osam godina odlučio napustiti svoj život u gradu i odseliti na Papuk, od ovoga vikenda ponovno počinje sa serijalom radionica na temu života na selu i samoodrživosti.
Na svome Facebook profilu Život u šumi, Nikola je objavio datume radionica, a već ovaj vikend možete prisustvovati prvoj, i to u subotu 3. lipnja, u slovenskoj Postojni.
Sljedeće radionice pod nazivom “Brijem na selo” održat će se u selu pokraj Karlovaca od 17. i 18. lipnja, a teme će biti više nego zanimljive svima koje privlači bliska povezanost s prirodom: o životu u šumi i mongolskoj jurti, o bijegu iz grada, obnovi starog imanja, ljekovitom bilju pričaju Nikola Borić, književnik Edo Popović, travarica Tihana Gaćeša-Becker i drugi.
“Ovo vikend druženje namijenjeno je za sve ‘brijače’ i ‘brijačice’ na selo, prirodu, zdraviji i slobodniji život, samoodrživo, svjesno življenje, mir i ljubav “, poručuje Nikola Borić na svome Facebook profilu na kojem ga prati više od 55 000 ljudi.
Životni preokret Nikole Borića u Hrvatskoj nije mogao ostati neprimijećen jer je ovaj bivši atletski trener doista učinio ono o čemu mnogi sanjaju te je svojim primjerom pokazao kako je doista moguće preživjeti od hrane koju samostalno proizvedeš na svome seoskom imanju.
Naime, kada je Nikola tek došao u okolicu sela Kokočak pokraj Orahovice prije osam godina, kako sam kaže, dolazili su ga gledati kao “svjetsko čudo”. Danas ima brojne istomišljenike koji teže samoodrživosti, a i primjećuje da se sve više mladih obitelji odlučuju preseliti iz Zagreba u slavonska sela.
Nikola i njegova djevojka Zorana uspjeli su na svome imanju ostvariti 80% samoodrživosti pa tako u dućan po namirnice ne moraju ići i po tri mjeseca.
“Skoro pa kompletna hrana za naše kućanstvo je s farme, dok neke stvari poput ulja i ribe uzimamo ili mijenjamo s našim prijateljima iz klastera. Od travnja priroda nas časti samoniklim biljem, gljivama, voćem, povrćem i mesom, a i zimnica i sokovi su spremni i na policama. Voda je besplatna također, izvorska za piće, a tehnička iz bunara. Dućan je rijetko i minimalno za kavu, sol, rižu, začine kojih nemamo te sredstva za čišćenje i higijenu koje nismo još uspjeli sami napraviti”, napisao je Nikola na svom Facebook profilu.