Prodaje se samoodrživa farma na poljoprivrednom zemljištu u samom Parku prirode Papuk

GREEN_300_listici_sredina

Oaza skrivena duboko u šumi

Nakon sedam godina života i rada na Shumskoj farmi, Nikola Borić spreman je za nove avanture i prepustiti svoje samoodrživo imanje dostojnom kupcu.

Koliko puta ste u stresnim situacijama rekli da ćete se odseliti u šumu, daleko od civilizacije ili na internetu vidjeli sliku kolibice u kojoj ste mogli zamisliti život daleko od gradske vreve. Dok se većini takve misli zadrže samo na maštarijama, neki se zaista odluče pretočiti ih u stvarnost. Jedan od njih je Nikola Borić koji je prije sedam godina napustio karijeru uspješnog atletskog trenera te se iz grada preselio na Papuk kako bi ondje živio u divljini i uzgajao vlastitu hranu.

Dok svi sa sela bježe u grad, Nikola je u blizini sela Kokočak pokraj Orahovice sagradio kuću od zemlje, drva i slame i na svoju farmu doveo životinje. S djevojkom Zoranom Vujatović je osnovao Shumsku Farmu i klaster pod nazivom Made in Papuk. Par uzgaja hranu na organski i ekološki način za vlastite potrebe, ali i za prodaju. Međutim, nakon sedam godina, Nikola i Zorana spremni su za novu avanturu i stavljaju svoju samoodrživu farmu na prodaju. Nadaju se da će pronaći kupca koji uistinu cijeni ono što su izgradili i načela kojima su živjeli.

Zemljište je veličine 34.000 kvm ili 3.4 hektara s dva izvora pitke vode, jakim potokom čiste i bistre te pitke planinske vode koji prolazi međom, a sve čestice okrenute su na jug sa puno sunca tijekom cijele godine. Zemljište ima dobar makadamski prilazni put dužine jedan kilometar od asfalta (isti se nastavlja dalje i proteže preko cijelog Papuka) te cestu kroz sve parcele.

Na imanju se nalaze nastambe za svinje, koze, kokoši, guske i pčele te su postavljeni pregonski pašnjaci ograđeni krutom farmer žicom te električnim pastirom, izvana s dvije linije i iznutra jednom (zadovoljavaju sve propise i veterinarske regule). Na imanju se nalazi i ribnjak za patke, guske i ribe.

Sve životinje imaju neograničeni prilaz pitkoj vodi iz potoka ili izvora te pašnjacima, a uz minimalni trud i rad možete ubirati plodove od voća, povrća, mesa, jaja, meda i mlijeka tijekom cijele godine dok su vam nadohvat ruke i šumski plodovi kao što su divlje jabuke i kruške, kupine, kesten, borovnice, kopriva, gljive te razne biljke za čajeve.

Na parceli je uređeni organski vrt po permakulturnim i biodinamičkim načelima dovoljan da prehrani nekoliko obitelji te se nalaze mnogobrojna stabla starih sorti šljiva, jabuka, krušaka, grožđa, oraha te kestena. Dvije trećine imanja su pod šumom koja osigurava neograničeni izvor drva za ogrjev i građu, a katastarski se vodi pod livadom, oranicom, vinogradom i voćnjakom. Zemljište je u samom Parku prirode Papuk te graniči s državnim parcelama bez susjeda i uređenih privatnih imanja u čistoj hrastovoj i bukovoj šumi koja se proteže stotinama kilometara daleko u ovoj posljednjoj Europskoj netaknutoj divljini. Osim toga, prodaje se i nova kuća u selu izgrađena 2006. godine.

“Mi smo od ovog imanja te naših ruku i rada živjeli sedam godina. Nekome tko je željan započeti novi samoodrživi život daleko od civilizacije prepustili bismo sve životinje (svinje, kokoši i guske) i infrastrukturu za nesmetani početak novog života u divljini.”, napisao je na svom Facebook profilu Nikola. Nije htio navesti gdje odlaze, ali je rekao da je riječ o novoj lokaciji koja je još dalje od civilizacije jer sa znanjem i iskustvom koje su stekli proteklih godina u samo par mjeseci mogu postaviti nove temelje samoodrživosti.

Mi Nikoli želimo puno sreće gdje god ga put odnio, a ako ste zainteresirani za kupnju njegovog imanja, pošaljite upit na e-mail adresu nikola.boric@shumska.farm

PHOTOS BY: Shumska Farma Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.