vd-photography-tC4tHCeoO44-unsplash

Prvo selo koje koristi samo solarnu energiju: ‘Moja djeca više ne moraju učiti pod uličnom svjetiljkom’

GREEN_300_listici_sredina

Višak energije otkupljuju vlasti

U indijskom selu postavili su više od 1300 krovnih ploča na zgrade koje su ranije bile spojene na elektranu.

Indija je treći najveći zagađivač na svijetu po pitanju ugljičnog dioksida, ali jedno malo selo Modhera, na zapadu ove države postalo je primjer cijelom svijetu. Riječ je o prvom indijskom selu koje koristi isključivo solarnu energiju, a u kojem većinom  žive lončari, farmeri, postolari i krojači. Postavili su više od 1300 krovnih ploča na stambenim i državnim zgradama koje su ranije bile spojene na elektranu.

Indija se planira prebaciti na obnovljive izvore energije, do 2030. godine obećali su da će polovicu svojih energetskih potreba zadovoljiti kroz vjetar i sunce. To je povećanje u odnosu na prethodni cilj od 40 posto, za koji vlasti tvrde da je postignut već prošle godine.

Modhera broji gotovo 6500 stanovnika, u kojem većinom žive obrtnici, koji su u proteklih nekoliko dana proizveli više proizvoda. Euronews navodi primjer Kese Bhai Prajapatija koji je udvostručio količinu zemljanog posuđa u odnosu na protekle mjesece. Tada je morao ručno okretati lončarsko kolo jer si nije mogao priuštiti plaćanje visokih računa za struju koji su koštali oko 18 eura mjesečno.

Sada, međutim, njegov stroj radi na solarnu energiju. Proizvodnja se udvostručila, a nema visokih računa za struju. Sav višak proizvedene energije, od Modhere otkupljuje vlada. S ovim novcem, krojač Praveen Bhai, planira kupiti plinski priključak i štednjak. “Morao sam učiti djecu pod uličnom svjetiljkom. Sada će moći učiti u kući“, rekao je.

Modhera, također poznata po svom drevnom Sunčevom hramu posvećenom bogu Sunca, nalazi se u Gujaratu, rodnoj državi indijskog premijera Narendre Modija. “Za samostalnu Indiju 21. stoljeća, moramo povećati napore povezane s našim energetskim potrebama“, rekao je Modi ranije ovog mjeseca, prenosi Euronews.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.