Kamion za smeće iz kojeg “trešti” Beethoven

GREEN_300_listici_sredina

Ideja koja mnoge mami na ulice s vrećom

Do sad smo čuli za kombi sa sladoledom koji svira i tako doziva djecu i roditelje na kupnju istog, u nekim, posebice manjim mjestima na isti način pekari prodaju kruh, a ribari ribu. No, jeste li ikada čuli za glazbeni odvoz smeća?

Upravo takvi raspjevani kamioni stanovnike Tajvana zovu na bacanje smeća. I to doslovno. Uprava za zaštitu okoliša ovog otoka osmislila je nadasve kreativnu i zabavnu kampanju kojom svoje stanovnike uključuju u sudjelovanju bacanja smeća iz stanova i kuća. Budući da na Tajvanu ispred domova nema kontejnera u koje svoje smeće stanovnici mogu odlagati na dnevnoj bazi, tamošnji komunalac provodi puno bolji projekt, a to je da poznatim glazbenim notama dozivaju ljude da smeće iz kuća direktno ubace u stražnji dio kamiona i time uklone svaku mogućnost odlaganja otpada na tlo. Time su uklonili ne samo smrad koji se širio ulicama, već i mnogobrojne glodavce koji su smeće dodatno raznosili uokolo.

Građani čuju kamione za smeće, odlaze van na ulicu kako bi predali kućni otpad noseći u jednoj vreći smeće i u drugoj vreću za recikliranje sanitarnim radnicima. Na taj se način smeće doprema ravno od kuće do kamiona te ono nikada ne dodiruje tlo. I ne, za razliku od sladolednih kamiona koji se čine kao da se čarobno pojavljuju niotkuda, sakupljanje smeća u tajvanskim četvrtima odvija se prema redovnom rasporedu, tako da ljudi znaju spremiti svoje vreće kućnog otpada kada izdaleka čuju zvuk neke od poznatih melodija, a najčešća je ona Beethovenova “Za Elizu”. No iz razglasa ovog žutog stroja na četiri kotača ne čuje se samo klasika, već se uoči božićnih blagdana puštaju božićne pjesme, a kad je kineska nova godina, građani slušaju tradicionalne kineske pjesme.

Mnogi turisti koji su posjetili Tajvan pitaju se zašto su od klasike odabrali baš Beethovena, ali kako navode tamošnji mediji, navodno je tu pjesmu obožavao i odabrao njihov nekadašnji ministar zdravstva Hsu Tse-chiu nakon što je čuo svoju kćer kako ju svira na glasoviru. Ispred raspjevanog kombija zna se skupiti i preko dvadesetak građana koji uredno u koloni čekaju svoj red za predaju smeća, a neki svoje do kamiona dopremaju u kolicima.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Twitter, YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.