Prava faca hranu ne baca: Bili smo na Kauflandovoj zero waste radionici i učili od poznate zagrebačke slastičarke

GREEN_300_listici_sredina

Reci neću hrani u smeću!

Poznati trgovački lanac Kaufland već četvrtu godinu zaredom provodi kampanju protiv bacanja hrane pod nazivom 'Reci neću hrani u smeću'. Ove je godine na posebnoj kulinarskoj radionici ugostio i poznatu slastičarku Ivanu Čuljak koja nam je pokazala kako iskoristiti namirnicu kao što je cikla te od nje pripremiti cupcakese i keksiće. Bili su preukusni!

Bacanje hrane ogroman je problem današnjice, stoga poznati trgovački lanac Kaufland već četvrtu godinu zaredom provodi kampanju s ciljem podizanja svijesti o tome kako u potpunosti iskoristiti namirnice i smanjiti otpad od hrane.

Naime, zaposlenici u trgovinama Kauflanda svakodnevno izdvajaju proizvode koji se do kraja dana nisu prodali. Tako su samo prošle godine pomoću registriranih posrednika donirali gotovo 230.000 komada pekarskih proizvoda i gotovo 320 tona voća i povrća.

kaufland održivost

Za svoje su napore nedavno nagrađeni i priznanjem „Najdonator“ koju dodjeljuje hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu – Biljana Borzan. Nagrada im je pripala u kategoriji velikih tvrtki koje su 2022. donirale najveći iznos hrane u postotku na ukupni prihod. A dokaz da vrijedno rade na problemu sve ove godine je i Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ koji su potpisali s Ministarstvom poljoprivrede.

kaufland održivost

Podsjetimo, ovaj veliki trgovački lanac koristi razne mjere kako bi utjecao na smanjenje količine bačene hrane. Primjerice, svim se namirnicama snižava cijena kada se približe isteku roka trajanja. Tako snižena roba jasno se označava i vidljivo izlaže u trgovinama. Čak 47 od 48 trgovina Kauflanda u Hrvatskoj ima sklopljene ugovore s registriranim posrednicima u doniranju hrane, što znači da 98%  trgovina svakodnevno donira voće, povrće, pekarske proizvode i proizvode pred istekom roka trajanja.

Povrće se može iskoristiti i u kolačima

Osim svakodnevnih donacija i optimiziranih procesa u trgovinama, Kaufland je ove godine organizirao i posebnu kulinarsku radionicu kojoj je cilj bio pokazati kako jednu namirnicu iskoristiti do kraja tako da se od nje ne stvara otpad.

kaufland održivost

Poznata slastičarka Ivana Čuljak upravo je na taj način pripremila svima omiljenu slasticu – cupcakes – te pokazala kako se samo jedna bazična namirnica poput cikle može iskoristiti na više načina, a u tome su joj pomogle i poznata voditeljica i pjevačica Ida Prester te poznata food bloggerica Marija Mazalin.

kaufland održivost

„Ova radionica bila je prilika da još jednom podsjetimo na napore koje ulažemo kako bismo smanjili bacanje hrane te prilika da osvijestimo koliko puno svi mi u svakodnevnom životu zapravo možemo učiniti kako bismo tome pridonijeli“, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija u Kauflandu.

kaufland održivost

 

kaufland održivost

kaufland održivost

 

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.