požari
požari

Požari u Kanadi za rezultat imaju emisiju ugljika duplo veću od posljednjeg rekorda ove zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Zabrinjavajuće stanje

'Budući da emisije požara iz borealnih područja obično dosežu vrhunac krajem srpnja i početkom kolovoza, ukupna količina vjerojatno će nastaviti rasti još nekoliko tjedana, a mi ćemo nastaviti s praćenjem.'

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) pomno prati požare otvorenih prostora koji bukte diljem Kanade od početka svibnja. Nedavno su požari bili aktivni na sjevernijim geografskim širinama u sjeverozapadnim teritorijima, uključujući i Arktički krug, stvarajući značajne emisije dima. Od kraja srpnja, ukupna procijenjena emisija ugljika od požara otvorenih prostora za godinu do danas dosegla je dvostruko više od prethodne kanadske ukupne godišnje procijenjene emisije požara iz 2014. godine.

Pretpregled slike

U skladu s CAMS-ovim praćenjem emisija požara, požari otvorenih prostora velikih razmjera nastavljaju se diljem zapadnih i istočnih provincija Kanade, s nacionalnim ukupnim procijenjenim emisijama ugljika koje se povećavaju znatno iznad bilo koje prethodne godišnje ukupne vrijednosti u Globalnom sustavu asimilacije požara. Trenutno je ukupna emisija ugljika iz požara otvorenih prostora u Kanadi oko 290 megatona, dok je prethodni rekord zabilježen 2014. godine od 138 megatona.

Još će rasti 

Podaci GFAS-a također su korišteni za praćenje emisija iz požara otvorenih prostora na krajnjem istoku Rusije, kao i diljem mediteranske regije, gdje je zabilježena značajna aktivnost požara posljednjih tjedana, s relevantnim epizodama u Grčkoj, Alžiru i Italiji.

Viši znanstvenik CAMS-a, Mark Parrington, komentira: “Pratimo emisije iz požara otvorenih prostora diljem Kanade tri mjeseca od početka svibnja, a tijekom tog vremena one su nastavile rasti gotovo neprekidno do razine koja je već znatno viša od prethodne godišnje ukupne emisije požara za Kanadu. Budući da emisije požara iz borealnih područja obično dosežu vrhunac krajem srpnja i početkom kolovoza, ukupna količina vjerojatno će nastaviti rasti još nekoliko tjedana, a mi ćemo nastaviti s praćenjem”.

CAMS pruža najnovije informacije o lokaciji, intenzitetu i procijenjenim emisijama požara otvorenih prostora diljem svijeta, uključujući praćenje njihovog prijenosa dima i utjecaja na sastav atmosfere. CAMS podaci su besplatno dostupni za korištenje i mogu poslužiti kao vitalna pomoć u procesima donošenja odluka za građane, tvrtke i dionike u povezanim sektorima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.