supermjesec naslovna

Posljednji Supermjesec u 2023. bit će na nebu već večeras: Označava kraj berbe kukuruza

GREEN_300_listici_sredina

Pogledajte u nebo večeras

Posljednji Supermjesec na nebu je bio 30. kolovoza, a u njemu su mogli uživati samo oni s vedrim nebom iznad svojih glava. Večeras i sutra navečer imate priliku pogledati posljednji Supermjesec ove godine.

Četvrti i posljednji Supermjesec u 2023. godini bit će vidljiv već nakon zalaska sunca u četvrtak, 28. rujna, označavajući tako završetak posebnog ljeta koje je bilo ispunjeno velikim, svijetlim punim Mjesecima.

supermjesec

Supermjesec se događa kada se Mjesec tijekom svog kretanja orbitom nalazi u najbližoj točki Zemlji,  tada, ako nebo bude vedro, izgleda veći i svjetliji i do 10 posto od svoje pune faze ostalih mjeseci. Ovogodišnji posljednji Supermjesec bit će najsjajniji oko 6 sati ujutro po istočnom vremenu, a bit će vidljiv i u petak navečer.

Ovaj se Supermjesec još naziva i Mjesec žetve jer je u davna vremena označavao kraj sezone ljetnih žetvi, a to se posebo odnosilo na žetvu kukuruza.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.