plavi supermjesec

Plavi supermjesec, a pokraj njega Saturn: U ovome spektaklu uživat će samo oni s vedrim nebom iznad sebe

GREEN_300_listici_sredina

Nebeski fenomeni

Kolovoz je počeo i završio supermjesecom, a u rujnu nas očekuje i posljednji supermjesec u ovoj godini. Stoga, ako vam vremenske prilike nisu išle na ruku, možda više sreće budete imali za 29 dana.

Mjesec kolovoz ove godine poseban je po jednome nebeskom fenomenu – stanovnici Zemlje imali su prilike vidjeti čak dva supermjeseca, i to u njegovoj točki najbližoj našem planetu. Dok smo 1. kolovoza mogli uživati u veličini i punini našeg satelita, nažalost danas, 30. kolovoza, zbog naoblake i kiše diljem Hrvatske, možemo samo uživati u čitanju o ovome fenomenu.

Na udaljenosti od Zemlje samo 355 000 km

Naime, tijekom kolovoza ove godine, imamo čak dva supermjeseca, a ovaj kojim zavaršavamo ovih mjesec dana, naziva se i plavi supermjesec. No on nikako neće mijenjati svoju boju, samo će biti vidljiviji jer se nalazi na udaljenosti od 355 000 km, a ne na uobičajenih 384 400 km. Naziv “Plavi”, dobio je po tome što je rijetkost pojavljivanje dva puna mjeseca unutar kaledarskoga mjeseca.

plavi supermjesec

Plavi supermjesec na nebu se pojavljuje odmah nakon zalaska sunca, a da su u Hrvatskoj povoljni vremenski uvjeti, izgledao bi veći za 7 posto. No posebna je zanimljivost, kako kažu iz NASA-e, što će se pokraj Mjeseca pojaviti i Saturn.

Naime, dok se Plavi Mjesec bude pripremao za zalazak, ispod horizonta u četvrtak ujutro, Saturn će se pojaviti s donje desne strane Mjeseca.

Promatranje Mjeseca je drevna praksa

Faze Mjeseca poklapaju se s mnogim ciklusima na našem planetu. Mjesec unutar 29,53 dana završi puni ciklus svojih mijena, a one se podudaraju s izmjenom plime i oseke, menstrualnog ciklusa kod žena, a prema njegovim mijenama odredili smo i kalendar. Imenovanje, brojanje i promatranje Mjesečevih faza drevna je praksa koja postoji otkad je i ljudska civilizacija i zadržala se sve do danas.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.