tumori naslovna

Poražavajuća svjetska statistika: Broj oboljelih od karcinoma do 50. godine života porastao za 80 posto

GREEN_300_listici_sredina

Alarmantno

Unatrag tri desetljeća porast oboljelih od karcinoma među populacijom mlađom od 50 godina porastao je za čak 80 posto, što je više nego alarmantno.

Nažalost, statistike o smrtnosti od tumora unatrag tri desetljeća su poražavajuće, posebno kad je riječ o populaciji mlađoj od 50 godina. Prva velika studija, koja obuhvaća oboljele na globalnoj razini, a objavljena je u časopisu BMJ Oncology, iznosi porast smrtnosti u mlađoj populaciji 27 posto, a broj oboljelih od tumora je porastao sa 1,82 milijuna 1990. na 3,26 milijuna 2019., godine, što je čak 80 posto.

Ako postotke pretvorimo u brojke, riječ je o milijun umrlih  osoba mlađih od 50 godina. Iako genetski faktori mogu imati određenu ulogu kod obolijevanja, glavni čimbenici rizika, kako ističu u studiji,  povezani su s načinom života i okolišem.

Prehrana usmjerena na crveno meso i pušenje

Kada govorimo o načinu života koji pogoduje obolijevanju od malignih bolesti, znanstvenici ističu lošu prehranu koja se većinom sastoji od crvenoga mesa te koja vrlo malo uključuje svježe voće i povrće te slaba ili nikakva tjelesna aktivnost. Nadalje, u studiji se naglašava i pušenje te konzumacija alkohola od mlađe životne dobi kao jedan od uzroka obolijevanja prije 50. godine života.

karcinom

I ranija su istraživanja također povezivala određene obrasce prehrane s povećanim rizikom od karcinoma, posebno prehranu bogatu prerađenim proizvodima, rafiniranim žitaricama i gaziranim napicima. Visokoprerađena hrana, kako ističu, povezana je s većim rizikom od karcinoma zbog loše nutritivne vrijednosti i potencijalne izloženosti kontaminantima tijekom industrijske obrade i iz materijala od kojih se rade pakiranja za tržište.

Za određene vrste karcinoma, poput karcinoma dojke i pluća, pušenje duhana je najvažniji faktor rizika, a slijedi ga prehrana siromašna voćem.

Alkohol kao jedan od uzroka

Konzumacija alkohola također je bila vodeći faktor rizika za karcinom dojke koji se pojavljuje u mlađoj dobi. U siječnju ove godine Kanadski centar za prevenciju ovisnosti (CCSA) objavio je kako je rizično već  konzumiranje više od dvije standardne doze alkohola (3,45 grama čistog alkohola) na dnevnoj razini.

Statistike pokazuju, prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet Oncology, da je tijekom 2020. godine pretjerano uživanje u alkoholu bilo usko povezano sa 7000 novih slučajeva karcinoma u Kanadi, uključujući 24 posto slučajeva karcinoma dojke, 20 posto slučajeva karcinoma debelog crijeva, 15 posto slučajeva karcinoma debelog crijeva i rektuma, te 13 posto slučajeva karcinoma usne šupljine i jetre.

Cilj znanstvenika bio je osvijestiti mlađim generacijama potrebu za zdravijim načinom života i poticanje na zdravu prehranu, ograničenje konzumacije duhana i alkohola te odgovarajuću tjelesnu aktivnost na otvorenom.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.