priscilla-du-preez-7etIYqqw2jU-unsplash

Popularno španjolsko otočje ograničava broj turista godišnje. Hoćemo li slijediti njihov primjer?

GREEN_300_listici_sredina

"Nije u šoldima sve"

Dijeli nas svega par mjeseci kada će turističke gužve krenuti našom obalom. Činjenica je da više turista znači i više novaca u blagajni, no kako će se to dugoročno odraziti na okoliš? Da "nije u šoldima sve" potvrdila je lokalna vlast na Balearskom otočju koja planira uvesti restrikcije. Godišnje će popularni arhipelag moći posjetiti ograničen broj turista.

I dok neke zemlje i gradovi trude što više nadoknaditi financijsku štetu nastalu 2020. godine općim zatvaranjem svih krajeva svijeta, španjolskim vlastima je čini se godio manjak turista na otocima. Naime, čini se kako će Balearski otoci ograničiti broj turista i time revitalizirati okoliš. Regionalna vlada tako je najavila da planira ograničiti broj posjetitelja godišnje, a ta brojka iznosi 16,5 milijuna.

Toliko je, zapravo, manje-više bio broj turista koje je mediteranski arhipelag ugostio prošle godine. Međutim, vlasti su zaključile da bi sve iznad te znamenke previše opteretilo regionalne resurse i dugoročno se pokazalo skupim u smislu održivosti. Nekoliko dana ranije kanarski otok Lanzarote najavio je sličan plan, a Venecija već naplaćuje dnevnim izletnicima ulazak u staru gradsku jezgru. Regionalne vlasti ovog španjolskog arhipelaga vjeruju da je krajnje vrijeme za uvođenje reorganizacije turističkog sektora s ciljem povećanja kvalitete, a ne količine posjetitelja pogotovo u ljetnim mjesecima kada turističke gužve postanu nesnosne. “Vjerujemo da je izvedivo imati veću popunjenost s manje turista. Unatoč teorijama onih koji se klade na kvantitetu ispred kvalitete, idemo u pravom smjeru”, izjavio je za španjolske medije Iago Negueruela, ministar ekonomskog modela, turizma i rada Baleara.

Također, zakonodavno tijelo Baleara odobrilo je zakon koji dopušta drugom po veličini otoku u arhipelagu, Menorci, da ograniči broj automobila za posjete. Tekst koji je usvojila skupština daje vladi malog mediteranskog otoka ovlast da ograniči ulazak “svih vrsta motornih vozila” kako bi se spriječilo zagušenje štetnim emisijama i smanjila buka od motornih vozila tijekom ljetnih mjeseci. Štoviše, lokalne vlasti sada također imaju pravo ograničiti broj vozila koja mogu kružiti cestama u određenom razdoblju.”Ovo je povijesna prekretnica za Menorcu. To je alat koji bi nam trebao pomoći da unaprijedimo našu politiku održivosti”, tvrdi čelnica otočke vlade Susana Mora. Još uvijek nije poznato kako će biti reguliran broj turista koji godišnje posjete arhipelag, ali potencijalno će potaknuti i druge otočke države da slijede njihov primjer.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.