bel naslovnal

Popularni nogometni stadion dobiva fotonaponske ćelije: Europski grad bit će bogatiji za još jednu održivu opciju

GREEN_300_listici_sredina

Obnovljivi izvori energije

Bečki nogometni stadion Ernst Happel uskoro će se opskrbljivati energijom iz vlastitih izvora, i to na ekološki i održiv način. O daljnjim ulaganjima u sportski objekt odlučivat će i građani.

Grad Beč će na krovu bečkog nogometnog stadiona Ernst Happel tijekom 2024. instalirati fotonaponske ploče kojima će se pokriti godišnja potrošnja električne energije stadiona. Time će on postati prvi energetski samodostatni stadion u Europi. Osim toga, građani će sudjelovati i u odlukama oko daljnjih investicija u stadion. U procesu participacije korisnici stadiona moći će izraziti svoje želje i interese čija će tehnička izvedivost biti provjerena, a procijenit će se i troškovi eventualne realizacije.

bečki stadion

Fotonaponski paneli i podzemni kolektori

Planirana solarna elektrana s oko 11.000 fotonaponskih modula na krovu stadiona bit će jedna od najvećih takve vrste u glavnom gradu Austrije. Godišnje će proizvoditi oko 4.300 MWh što je oko 800 MWh više nego što je za stadion potrebno. Višak energije koristit će se za stadionski bazen u blizini, a grijanje i toplu vodu stadion će ubuduće dobivati preko zemnih sondi i kolektora te iz podzemnih voda. Uz postojeće terene izgradit će još četiri s prirodnom travom i dva s umjetnom. U tijeku su i ispitivanja oko izgradnje mobilnog krova čime će se omogućiti korištenje stadiona tijekom cijele godine. Ukupna investicija Grada Beča u stadion iznosi oko dvanaest milijuna eura.

Najviši energetski standardi

Grad Beč proteklih je godina u svoje sportske objekte uložio oko 150 milijuna eura. Nedaleko se od stadiona Ernst Happel po najmodernijim kriterijima održivosti i klimatske neutralnosti gradi multifunkcionalna sportska arena čije je otvorenje planirano do 2025. Usto je završena energetska sanacija triju od ukupno šest kružnih dvorana, a stadionski bazen dobio je još jedno plivalište dužine 50 metara te mobilni krov. U okviru investicijskog programa također se energetski sanira i 25 objekata različitih sportskih klubova. „Gradu Beču posebno je važna zaštita klime te dodatno ulaže u najviše energetske standarde“, potvrdio je voditelj bečkog Magistratskog odjela za sport MA 51 Anatol Richter.

bečki stadion

Bečki nogometni stadion Ernst Happel izgrađen je 1931. i s oko 50.000 sjedećih mjesta najveći je stadion u Austriji. Ime je dobio po austrijskom nogometašu i jednom od najuspješnijih trenera svih vremena.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.