People walk down the beach to take a look at a dead whale in Lido Beach, N.Y., Tuesday, Jan. 31, 2023. The 35-foot humpback whale, that washed ashore and subsequently died, is one of several cetaceans that have been found over the past two months along the shores of New York and New Jersey. (AP Photo/Seth Wenig)

Pomor kitova zbog razornog potresa? Pronađeno sedam mrtvih uz obalu Cipra

GREEN_300_listici_sredina

Zbog buke u oceanu ne mogu se orijentirati

Smatra se da bi potres mogao biti uzrok njihovog uginuća jer kitovi koriste podvodni zvuk kao primarni način komunikacije i procjene okoline. Buka u oceanima i morima može utjecati na njihovu sposobnost da se snalaze, pronalaze hranu i izbjegavaju opasnost.

Veliki broj kitova uginulo je na sjevernoj obali Cipra, a smatra se da bi njihovo uginuće moglo biti povezano s razornim potresima koji su pogodili susjednu Tursku i Siriju. Jato od četiri kljunasta kita pronađeno je u četvrtak nasukano u Argaki na ciparskoj obali. Mještani obližnjeg grada trojicu su kitova, koji su još uvijek bili živi, uspjeli vratiti u more, a četvrti je uginuo. Navodi su to ciparskog odjela za ribarstvo i istraživanje mora, a koje prenosi Reuters.

Još šest mrtvih kitova pronađeno je u petak između Polisa i Pachyammosa. Još uvijek nije poznato jesu li među njima i trojica kitova koje su mještani prethodnog dana spasili. Smatra se da bi potres mogao biti uzrok njihovog uginuća jer kitovi koriste podvodni zvuk kao primarni način komunikacije i procjene okoline. Buka u oceanima i morima može utjecati na njihovu sposobnost da se snalaze, pronalaze hranu i izbjegavaju opasnost.

Obavili obdukciju 

Moguće je da su seizmičke vibracije od nedavnih potresa u Turskoj i Siriji dezorijentirale kitove. Istraživački tim za ribarstvo u petak je s lešina prikupio uzorke za  obdukciju, a rezultate će objaviti nakon analize.

“Ove životinje imaju sustav eholokacije na koji utječe buka mora. To bi mogle biti vojne vježbe, seizmičke vježbe ili, naravno, potres u regiji”, rekao je Yiannis loannou iz odjela za ribarstvo i istraživanje mora za Sigma TV na Cipru.

Vlasti su identificirale kitove kao Ziphius cavirostris, poznatije kao Cuvierovi kljunasti kitovi. Riječ je o vrsti koja može doseći duljinu i do dva i pol metra te težiti dvije do tri metričke tone. Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva kitova koji je ikada zabilježen na Cipru, gdje je viđenje kljunastih kitova relativno rijetko.

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.