pamplona naslovna

PETA godinama prosvjeduje protiv horora u španjolskoj Pamploni: 2 minute i 35 sekundi čistog adrenalina i zlostavljanja bikova

GREEN_300_listici_sredina

Krvave igre

Tradicionalna utrka s bikovima, koja se događa u čast Svetoga Fermina, izgleda kao grčke borbe gladijatora, a zbog godišnjeg profita od 74 milijuna eura gradske vlasti 'boli briga' za prava životinja i opasnosti kojima su izloženi trkači.

S glavnog trga španjolskga grada Pamplona, u četvrtak, 6. srpnja, ispaljen je tradicionalni “chupinazo” koji je označio početak utrke s bikovima, kojom Španjolci po mjestima regije Navarre obilježavaju Dan Svetoga Fermina.

Nakon ispaljivanja “chupinaza”, ulicama Pamplona kreće horda izbezumljenih trkača koji bježe, doslovce da bi spasili goli život pred razjarenim stampedom bikova. Ovaj horor od utrke traje samo 2 minute i 35 sekundi, nakon čega trkači ulaze u arenu, gdje ih publika dočekuje gromoglasnim pljeskom i uzvicima.

pamplona

Njačešće, s malih uličnih balkona užasnuti gledatelji promatraju scenu bježanja trkača. U ovoj opasnoj utrci često stradavaju ljudi, a bikovi se koriste kao sredstvo zabave za “sitne” duše. Sve podsjeća na antička vremena i borbe gladijatora, dok “narod” uživa u nasilju i prolijevanju krvi.

Oko ove utrke, nimalo civilizirane, koju pogoni adrenalin i uživanje u nasilju, u javnosti vode se mnoge rasprave. PETA, ali i ostale udruge za zaštitu životinja tradicionalno svake godine prosvjeduju večer uoči početka festivala, ali dosad još nisu uspjeli utjecati na gradske vlasti jer ova utrka u proračun godišnje donosi čak 74 milijuna eura.

Kao krajnji potez da spriječi ovakvo zlostavljanje životinja, ali i stradanje trkača, PETA je još 2020. godine organizatorima ponudila 250.000 eura da zabrana, koja je bila tiejkom pandemije COVID-a ostane trajno na snazi. Međutim, gradske su se vlasti na to oglušile, objašnjavajući da je ovaj okrutni običaj dio njihove nacionalne tradicije.

Svake godine na ovoj utrci strada određeni broj trkača, a snimke koje možete vidjeti na internetu su zastrašujuće. Koliko li će dugo tradicija i želja za zaradom biti iznad ljudskih prava i prava životinja, pitamo se.

 

PHOTOS BY: Youtube/Instagram/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.