derek-sutton-ot2YQRek_-0-unsplash

Ozbiljni radovi u Puli: Osigurano gotovo milijun eura za drvorede, urbane šume i gradske vrtove

GREEN_300_listici_sredina

Za Istru u cvatu

Grad Pula kreće u najveće ozelenjavanje do sad. Osigurano je više od 700,000 eura kako bi glavni istarski grad dobio nove drvorede, urbane šume, gradske vrtove, a sve kako bi se uspješno borili protiv klimatskih promjena.

Grad Pula s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovor vrijedan gotovo 796336.85 eura (oko 6 milijuna kuna) za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

“Pula je zelena”

Na natječaj Fonda, Grad Pula uputio je dvije prijave te su obje prihvaćene u postotku od 67, odnosno 80 posto prihvatljivih troškova. Prijave se tiču se projekata i aktivnosti sadnje novih drvoreda, proširenja mreže urbanih vrtova, uspostave novih zelenih površina, realizacije prve urbane šume na području grada, ozelenjivanja nadstrešnica na autobusnim stajalištima i edukativnih aktivnosti u sklopu projekta “Pula je zelena”.

“Svako financiranje ili sufinanciranje je dobro došlo, a posebno vesele ona koja se tiču očuvanja okoliša, zdravlja i ljepših vizura grada poput ovoga. Raduje me što je ugovor s Fondom sada i potpisan te vrlo brzo krećemo s uređenjem velikog broja zelenih urbanih prostora. Nastavljamo raditi za još zeleniju i održiviju Pulu“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Devet projekata je u planu

U listopadu prošle godine, Grad Pula aplicirao je s dvije prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju, odobrenim sredstvima Grad Pula realizirat će devet projekata, odnosno formirat će urbanu šumu Monvidal, park na Hidrobazi, zelene nadstrešnice, nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice, ozeleniti javno parkiralište i pješačku stazu na Verudeli, urediti zelenu površinu na križanju Palisine i Ceste prekomorskih brigada, urbani vrtovi realizirat će se na novoj lokaciji na području Mjesnog odbora Vidikovac te provesti projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama “Pula je zelena“. Realizacijom ovih, kao i mnogih drugih mjera i projekata koje Grad Pula provodi i planira provesti, svakako će se postići znatan pozitivan utjecaj na ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i zaštitu ozonskog sloja na području naše Pule.

PHOTOS BY: Unsplash, Grad Pula / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.